Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bolibompa är dörröpnaren <br>till en tv-karriär

Att vara programledare för Bolibompa kan öppna dörrar. Senaste exemplet är Yankho Kamwendo som spelar huvudrollen Lennart i nya dramaserien Leende guldbruna ögon.
De syns lite varstans, både gamla och nya programledare för Bolibompa. Alla kommer ihåg Let's dance-favoriten Viktor Åkerblom-Nilsson från förra året och Sara Edwardsson som i Bolibompa spelade Supersnällasilversara spelar nu Hedvig Hök på Maximteatern i Stockholm. Saras sidekick i Bolibompa, Stålhenrik, som spelades av Henrik Ståhl turnerar nu med sin monolog "Henrik - en tönt". Och Yankho Kamwendo såklart.
Som programledare i Bolibompa får man mycket tid i rutan. Totalt spelar man in 3,5 timmar i veckan. Det är visserligen många som delar på programledarrollen, för närvarande sju stycken, men det blir ändå mycket tid framför kameran för var och en.
Skådespelarvana inget krav
- Man får extremt mycket träning. Det är en kamera, inga klipp och mycket direktsändningar. Det är en mycket bra erfarenhet, berättar Frida Boëthius, före detta projektledare för Bolibompa.
Även om många har bakgrund inom skådespeleri och drama är det inget krav.
- De skall vara sig själva, det är viktigt, de skall inte spela en roll, säger Monica Åhlén som är projektledare för Bolibompa.
Kan även vara tvärtom
Ylva Hällen, som både har producerat och varit programledare för Bolibompa, berättar att det framför allt är ett genuint engagemang som de letar efter. Är man ute efter vilket jobb som helst inom tv är man inte så intressant, fortsätter Ylva.
Bolibompa är dock ingen gyllene väg till framgång. Ylva Hällen menar att det snarare kan vara tvärtom.
- Risken är att man blir så himla förknippad med barnprogram att man har svårt att göra andra saker. Att Yankho fick rollen som Lennart är snarare ett undantag och berodde på att han är en duktig skådespelare, inte att han är med i Bolibompa, säger Ylva Hällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.