Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sara Dahlin ska åka till Thailand och behöver lite att läsa, helst av allt något spännande.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bokrean har startat: "Det här är ett party"

Bokälskarnas fyndchanser var stora när bokrean drog igång på onsdagsmorgonen. För butikerna är det en välkommen tradition, även om man märkt av ett minskande intresse för rean de senaste åren.

På Akademibokhandeln i Nordstan vimlar det av kunder bland de stora staplarna böcker. Vi hittar ställföreträdande butikschef Anna-Lena Nises i entrén, hon bjuder in med morgonens erbjudande om fyra böcker till priset av tre och berättar att det var kö när butiken öppnade klockan sju.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Läs också: Pärlor i årets bokrea

- Det här är fortfarande den stora härliga bokfesten för oss, det är viktigt för oss, en rolig bokfest för kunderna. De senaste 15 åren har det i och för sig hänt mycket, folk handlar på nätet, men det här är ändå ett party, säger hon och berättar att personalstyrkan under de här dagarna ökar från elva till 20 personer.

Vad frågar folk efter?

- Ja, den boken går väldigt bra, säger hon, och nickar mot entrén där stora travar av Fredrik Backmans Britt Marie var här ligger staplade.

- Den är väldigt nedsatt. Sedan är det är allt från facklitteratur till klassiker och lyrik som folk frågar efter. Barnböcker går ju också bra, det gör det alltid.

Inne på barnboksavdelningen är det trångt. Sofia Svensson har tagit med sig dottern Emilie, 8 månader och letar efter fynd.

- Det blir den här, Till vildingarnas land. Den läste jag själv när jag var liten. Det blir nog storebror som heter Mio som får läsa den här, säger Sofia.

Bakom en hög med böcker hittar vi Sara Dahlin.

- Nu har ni hittat en nybörjare, säger hon.

Hur då?

- Jag är ingen bokläsare egentligen, men nu ska jag ut och resa så då tänkte jag ändra på det. Jag har fått lite hjälp här i butiken, jag sa "ge mig vad som helst bara det är spännande".

Vi kollar i hennes bokhög och konstaterar att hon fått ordentligt med hjälp, där finns både Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, Gone girl av Gillian Flynn och Lejontämjaren av Camilla Läckberg – och lite till.

Bokrean pågår också på Science Fiction-bokhandeln uppe på Kungsgatan. Emelie Lundgren har åkt från Trollhättan för att hitta lite bra fynd på favoritaffären i Göteborg.

- Jag gillar science fiction. Jag gillar fantasin, att man sprider vindarna åt alla håll. Allt kan hända, allt behöver inte vara så trovärdigt, säger hon och visar dagens val: Charlie Fletchers The Oversight och Kelley Armstrongs Sea of Shadows.

Jenny Engwall är butikschef på Science Fiction bokhandeln.

- Vi har en riktig bokrea, vi rear ut allt som finns i vårt sortiment plus att vi köper in vissa titlar och fokuserar på USA och Storbritannien.

Är det någon bok som du märker extra efterfrågan på?

- Jag vet inte än, vi har bara haft öppet sex minuter! Men det är roligt att rea Cirkeln, nu när den är bioaktuell och så. Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren behöver all eloge de kan få, med sin skildring av starka unga kvinnor och svensk tonårsångest.

Vad betyder rean för er?

- Vi livnär oss inte på rean, men det är en rolig tillställning, att möta kunder, hjälpa dem att fynda, säger Jenny Engwall.

Den kristna bokaffären Din bok på Västra hamngatan rear också med start i dag. Ingrid och Per Bodemar driver butiken.

- Det är viktigt med bokrean, en chans för att oss att sälja ut hyllvärmare, säger Per.

Hur mycket billigare är böckerna jämfört med annars?

- Vi sänker dem 60-70 procent.

Har ni någon bok som du märker går extra bra?

- Ja, jag måste säga att Dag Hammarskjölds Vägmärken är en bok som är efterfrågad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.