Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bokmässan storsatsar på Afrika

Höstens bokmässa går i Afrikas tecken. 70 företrädare för afrikansk litteratur besöker mässan 23–26 september. Bland de mer namnkunniga finns somaliske Nuruddin Farah, sydafrikanskan Nadine Gordimer och marockanen Tahar Ben Jelloun.

Bokmässans Afrikasatsning är betydande. Bland besökarna finns inte bara en mångfald afrikanska författare, utan också debattörer, illustratörer och forskare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Så återfinns till exempel den stridbara somalisk-amerikanska författaren och debattören Ayaan Hirsi Ali i startfältet, liksom egyptiska Nawal El Saadawi, nyss intervjuad här i GP, och sudanesiska Lubna Ahmad al-Hussein som gått i kamp mot kvinnoförtrycket i sitt hemland med boken När byxor är ett brott.

I ett förord till mässprogrammet skriver Henning Mankell att han "välkomnar denna bokmässa med Afrika som tema. Bara det görs som det ska: motsägelsefullt, myllrande, inte ett Afrika som presenteras utan tusen."

Men mässan diskuterar också annat.

Redan den 22 september arrangerar man en konferens om Google och framtiden, där företagets Europachef för frågor om bok och bibliotek, Santiago de la Mora, medverkar.

Professor Richard Wilkinson, som tillsammans med sin forskarkollega Kate Pickett skrivit den uppmärksammade Jämställdhetsanden, gästar mässan.

Det gör också författaren och journalisten Ian Buruma, som samtalar med KG Hammar under rubriken Gud – demokrat eller diktator.

Den mångkulturella politiken diskuterar den brittiske författaren och debattören Kenan Malik, som nyligen skrev i frågan på GP:s kultursidor.

Den amerikanska författaren Erica Jong framträder flera gånger på mässan, bland annat i ett samtal med Maria Sveland om sexualitet och frigörelse.

ALMA-pristagaren Kitty Crowther kommer och det gör också den hyllade finskan Sofi Oksanen.

Till nyheterna för i år hör Mässplaneraren, ett webbaserat verktyg som gör det möjligt för var och en att sy ihop ett eget program och dela det andra.

Och så grillas Håkan Hellström av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Årets Bokmässa är den 26:e i raden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.