Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bokmässan över för i år

Slutsålda böcker och överfulla seminarier. Bokmässans ledning är nöjda med årets tyskspråkiga tema. Nästa år blir nordiskt.

De tyskspråkiga gästerna öste idel lovord över arrangörerna av årets Bokmässa på den avslutande presskonferensen under söndagseftermiddagen. Seminarierna har varit överfulla och flera av böckerna i temamontern sålde slut, berättade Benita Funke, kulturråd på schweiziska ambassaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- De som tidigare har arbetat i temamontern var överraskade över publiktrycket. Till slut frågade folk efter vilken som helst av böckerna som fanns kvar, berättar ett nöjt och hest kulturråd.

Bokmässans ledning uppskattar att ungefär 100 000 besökare har passerat mässan under de fyra dagar Bokmässan har pågått, vilket är bättre än förra årets 97 000. Mest populära var seminarierna med nobelpristagarna Herta Müller och Mario Vargas Llosa, men också Leif GW Persson och den litterära gudstjänsten under söndagen var överfulla.

Bokmässans vd Anna Falck blickade framåt till nästa år, då Bokmässan lyfter fram den nordiska litteraturen. Huruvida länderna i Baltikum också ska ingå i temat är något arrangörerna diskuterar för fullt. Men några viktiga frågor som kommer att dyka upp är språkfrågan, där man till skillnad från det tyskspråkiga temat ska få ihop minst fem olika språk i ett enda tema.

Att intressera publiken för ett nordiskt tema i samma utsträckning som ett afrikanskt eller ett tyskt är en annan utmaning, säger Bodil Tingsby på Nordiska rådet, en av nästa års stora samarbetspartners.

- Vi ska inte bara fokusera på likheterna utan också på de många olikheter som finns mellan länderna.

Enligt Bodil Tingsby kunde Nordisk litteratur knappast vara hetare, med det stora intresset för swedish crime och annan nordisk litteratur som finns i omvärlden just nu.

- Det finns också ett stort intresse för den nordiska samhällsmodellen, samtidigt som många tycker att det är spännande när man som i kriminallitteraturen anar sprickorna i det perfekta.

Nästa år kommer också en avknoppning av Bokmässan att se dagens ljus. De första Mediedagarna äger rum 8-9 mars och ska enligt projektledaren Åsa Bernlo skära igenom alla mediebranscher.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.