Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bohusläns moderater vill ha tiggeriförbud

Moderaterna i Bohuslän vill ha ett förbud mot tiggeri. Men MUF protesterar kraftigt mot förslaget.

Vid lördagens förbundsstämma i Stenungsund togs propositionen upp om åtgärder mot tiggeri i Sverige, skriver Bohusläningen.

– Det var stämmans längsta debatt, säger Henrik Sundström, förbundsordförande till Bohusläningen. Det var argument för och emot

Och stämman antog propositionen med stor majoritet. Riksdagsman Maria Plass var på förbundsstämman och kunde lämna en färsk rapport från Rumänien, då hon varit där på besök tidigare i veckan.

– Hon kunde berätta att man i Rumänien önskar att vi vidtar åtgärder, säger Henrik Sundström. De har stora problem med barn som lämnas vind för våg när föräldrarna åker hit.

Maria Plass har också blivit informerad om att det finns ett socialt skyddsnät för de fattigaste i Rumänien, vilket hon informerade om under stämman.

Moderata Ungdomsförbundet protesterade kraftfullt mot förslaget. Distriktsordförande Filip Gollungberg menar att partiet är på fel väg.

– Vi är mycket kritiska, säger han. Vi tycker att man ska skapa jobb till de här människorna. Skapa jobb är det vårt parti varit bäst på de senaste åtta åren och det ska vi fortsätta med.

Filip Gollungberg tror inte att ett förbud mot tiggeri löser några problem, utan menar att det bara gör att vi blundar för problemen i stället för att skapa lösningar. Han ser också med oro att det kommer att ge Sverigedemokraterna ytterligare röster.

– Ju mindre skillnad det är mellan oss och SD desto fler kommer att hoppa av till SD. Vi borde stå upp för de liberala idéerna som Reinfeldt stått för, säger han.

Det var många punkter på förbundsstämman. Bland annat diskuterades Bohusbanan, som Henrik Sundström säger är en kär sak för Moderaterna i Bohuslän. Han menar att Bohusbanans delar ofta har ställts mot varandra, norra delarna mot de södra, i stället för att se Bohusbanan som en helhet.

Från 2016 kommer Moderaternas olika förbund i Västra Götaland att gå samman till ett enda förbund. I dag är man uppdelade i fem olika förbund. Därmed blir det ett av landets största M-förbund.

– Jag är inte helt säker, men jag tror att Stockholm är något större, säger Henrik Sundström.

Ett gemensamt förbund i regionen har länge varit på tal, men det är först nu det blir verklighet. Partiet anser det lämpligt att ha ett enda regionalt organ, inte minst då Riksdagen tagit beslut om nya valdistrikt.