Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Boendestilen som lockar flest

Sekelskifte och nyproduktion står högst i kurs när svenskarna får önska stil på sitt boende. Och det finns både för- och nackdelar med respektive sort.

Det är ett gammalt eller ett sprillans nytt boende som gäller när vi ska välja stil på hemmet, det visar Fastighetsbyråns rapport, Så vill svenskarna bo, som bygger på en Novusundersökning om människors syn på sitt boende. 22 procent av de tillfrågade föredrog sekelskiftesstil och 18 procent ville helst ha nyproduktion.

Malin Solvang Forsberg är mäklare på Fastighetsbyrån och hon tror att många dras till det vackra och pampiga i sekelskiftesstilen.
–  Lägenheterna från sekelskiftet är ofta väldigt utsmyckade och fint gjorda. Uppförandet av ett hus var mer av ett hantverk på den tiden och man byggde med mycket detaljer och stukatur. Klassiska kännetecken är till exempel pardörrar och vackra golv, och det är många av oss som gillar det där pampiga.

Eftersom hus byggda kring sekelskiftet ofta har vackra fasader och utsmyckningar även på utsidan blir stadsdelar med sekelskifteshus väldigt vackra menar Malin.
– I Göteborg finns också många av de populära landshövdingehusen som byggdes från sekelskiftet och ända fram till 40-talet. De saknar ofta det pampiga men har charmen av det gamla.

Men det finns nackdelar med de vackra äldre husen menar Malin. Sekelskifteslägenheter är vanligtvis uppstyckade och har en sämre planlösning än nyare byggnadsstilar.
– Landshövdingehusen saknar också oftast balkong och de pampigare lägenheterna har små eller smala balkonger om det finns några.

Fördelen med att istället välja nyproduktion är att planlösningen är effektiv, dessutom finns det till exempel ofta stora möjligheter för en rymlig balkong. Malin menar att nyproduktion speglar det vi önskar oss av ett boende idag, som till exempel öppen planlösning och ett stort ljusinsläpp.
– Väljer du nyproduktion kan du dessutom ofta påverka själv och göra vissa tillval. Dessutom blir du den första personen som bor i lägenheten och använder kylskåpet och garderoberna, det finns det såklart en viss tjusning i.

Är du intresserad av ett nytt boende? Fastighetsbyrån har kontor runt om i hela Göteborg, kontakta din lokala mäklare här.