Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Boende "gott nog" för ensamkommande

Bara under sommaren har 5 000 ensamkommande flyktingbarn kommit till Sverige. Behovet av boenden är så stor att uppmaningen lyder att inte ställa "orimligt höga krav utan bedöma om boendet och förhållandena i boendet är gott nog".

– Situationen är akut och kommunerna får allt svårare att hitta tak över huvudet åt de ensamkommande barnen, säger Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ensamkommande barn som inte kan bo hos en anhörig eller i ett familjehem placeras i så kallade HVB-hem. Dessa riktar sig oftast till unga med behov av vård för missbruks- eller beteendeproblematik. Enligt Socialstyrelsens föreskrifter ska de unga i regel ha eget rum. Men det kravet kommer inte att gälla för ensamkommande.

Enligt Gunilla Hult Backlund är Socialstyrelsen och andra berörda myndigheter överens om att hitta flexibla lösningar i ett krisartat läge.

IVO kommer nu också att prioritera handläggningen av tillståndsansökningar från privata företag om att få starta HVB-hem med inriktning på ensamkommande, berättar hon.

– Jag har varit tydlig till mina medarbetare att IVO, med hänsyn till den rådande situationen, inte ska ställa orimligt höga krav utan bedöma om boendet och förhållandena i boendet är gott nog. Självklart kommer vi även fortsättningsvis att identifiera brister som äventyrar barnens omedelbara hälsa och säkerhet.

Betyder det att ni sänker kraven på boende för de ensamkommande?

– Nej, men eftersom vi inte har någon annan form av stödboende vill vi anpassa hemmen efter den extraordinära situation vi är i. Det ska naturligtvis vara boenden med trygga vuxna som hjälper de ensamkommande att integreras i samhället.

Men, tillägger hon, det kan finnas barn som är i behov av vård och behandling bland de ensamkommande och de ska i så fall få det.

– Vi vet inte vilka behov de enskilda barnen har, de är inte utredda, och de kommer inte till boendena av den orsaken.

Enligt Migrationsverkets prognos från i juli kommer 12 000 ensamkommande barn kommer att söka asyl i Sverige under 2015, en ökning med 50 procent jämfört med den bedömning som verket gjorde i början av året.

Bara under sommaren kom 5000 ensamkommande till Sverige. Sista veckan i augusti var antalet asylsökande ensamkommande barn 725 stycken, enligt IVO.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.