Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bo Rothstein: Borde vara förbjudet ge tiggare pengar

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, föreslår i dag i en debattartikel i Dagens Nyheter att Sverige bör göra det förbjudet att ge pengar till tiggare. Han bemöts av hård kritik från Aaron Israelson, chefredaktör för tidningen Faktum i Göteborg som säljs av hemlösa. – Min spontana reaktion var att det var ett skämt. Men tyvärr måste vi nog ta en professor som skriver i DN på allvar, säger han

De som ger till tiggare bidrar inte till att hjälpa dem ur deras sociala misär. Det skriver Bo Rothstein i DN i dag. Han drar en parallell till förbudet att köpa sexuella tjänster. "På samma sätt kan man se på den som ger allmosor till gatutiggare, det vill säga som en person som bidrar till en annan människas sociala underordning och förnedring för att tillfredsställa något slags behov av att känna sig rättfärdig." skriver han i debattartikeln.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Aaron Israelson beskriver parallellen som avskyvärd.

– Att jämföra utnyttjande av människor i missbruk eller människohandel, med människor som ger pengar för att hjälpa, är konstigt. Jag kan hålla med om att det är komplicerat att ge pengar till tiggare, då det blir ett skevt maktförhållande. Men förslaget skulle leda till att tiggarnas samhälle förfaller ännu mer.

Rothstein skriver i debattartikeln att han är övertygad om att ett förbud skulle tvinga fram mer omfattande strukturella stödinsatser för tiggare. "Den enda rimliga åtgärden för att långsiktigt hjälpa dessa människor till ett någorlunda värdigt och drägligt liv är därför att ta bort så stora delar som möjligt av deras inkomster från gatutiggeriet." skriver han. Aaron Israelson tror inte på resonemanget.

– Jag tycker inte att han utvecklar tankegången och redovisar heller inga belägg eller teorier.

Han är nu orolig för att en tiggarfientlig debatt ska blossa upp igen.

– För ett par år sedan gick debatten om organiserat tiggeri och jag och andra var väldigt engagerade. Men jag tror att de flesta förstått nu att bakom varje tiggare gömmer det sig inte en människohandlare.

Han oroar sig också för att folk ska sluta ge pengar till tiggare.

– Det kan ge dramatiska konsekvenser för vissa personer.

GP har försökt nå Bo Rothstein för en kommentar via telefon och mejl. Enligt ett automatiskt svarsmejl är han på semester.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.