Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Blodbad i Jemen

Över 40 demonstranter har skjutits ihjäl och 100 skadats i ett blodbad vid universitetet i Sanaa i Jemen, uppger vittnen och läkare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

President Saleh har utlyst undantagstillstånd i landet och medborgarna förbjuds att bära vapen.

Enligt vittnen var det regimvänliga "ligister" som öppnade eld från byggnader nära torget mot demonstranterna som samlats efter fredagsbönen för att kräva president Ali Abdullah Salehs avgång.

-De flesta hade skador i huvudet, nacken och bröstet, sade en läkare till nyhetsbyrån AFP.

President Saleh säger att polisen inte var med bland dem som sköt efter fredagsbönen vid universitetet i Sanaa. Enligt presidenten ska sammandrabbningarna ha skett mellan demonstranter och medborgare.

Tusentals människor har tältat vid torget utanför universitetet sedan den 21 februari. Fredagens blodbad kom efter att fem demonstranter skadats i en attack av maskerade män natten till i onsdags.

Regimkritiska aktivister uppger att "ligisterna" var beväpnade med skjutvapen, dolkar och klubbor.

Jemen, granne till Saudiarabien, har skakats av veckolånga protester som har urholkat president Salehs 32 år långa maktinnehav. Tiotusentals demonstranter samlades också i andra städer i landet, från Aden i syd till al-Hudayda i väst.

Saleh har lovat avgå 2013 och har föreslagit en ny konstitution som ger parlamentet mer makt, men han har vägrat att lyssna till demonstranternas huvudkrav att han ska avgå omedelbart.

Sida har beslutat om ett humanitärt stöd på 30 miljoner kronor för internflyktingar, flyktingar och fattiga i Jemen. Beslutet har tagits efter en appell från FN och kommer att fördelas mellan UNHCR, Unicef, Ocha och Rädda Barnen.

Jemen har skakats av interna konflikter i flera år, vilket har lett till att människor har tvingats på flykt och infrastruktur och hälsovård har slagits sönder. Av de 3,8 miljoner människor som lider av undernäring i Jemen i dag är flera internflyktingar.