Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Geezer Butler och Ozzy Osbourne poserar för bilder till nya albumet 13.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Black Sabbath till Sweden rock

Nu står det klart: Ozzy Osbourne med flera originalmedlemmar i Black Sabbath intar i sommar Sweden rock-scenen i Sölvesborg.

1968 bildades i Birmingham ett heavy metal-band som kom att skriva musikhistoria. Många år har gått sedan det självbetitlade debutalbumet Black Sabbath 1970, med sina apokalyptiska låtar om ockulta ämnen. Att gitarristen Tony lommi fick två fingertoppar avklippta i en arbetsplatsolycka bidrog till mytbildningen kring bandet redan då: för att kunna fortsätta spela tillverkade han provisoriskt proteser av nedsmälta platsflaskor och limmade fast dessa på fingrarna vilket bidrog till Black Sabbath-soundet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många år, splitringar och återföreningar senare står tre av fyra originalmedlemmar nu åter på scen tillsammans: förutom nämnde gitarristen Iommi även basisten Geezer Butler och sångaren Ozzy Osbourne, nu även förstås reality-tv-kändis med egen serie: The Osbournes (2002-2005)och författare till biografin Jag är Ozzy (2010)

22 november spelar de på Friends Arena i Stockholm. Nu är det också bekräftat att Black Sabbath återvänder till Sverige sommaren 2014 som en av huvudakterna på Blekingefestivalen Sweden Rock, i sällskap av andra veteraner som Alice Cooper och Uriah Heep.

Albumet 13, som släpptes i april i år, är första skivan med Ozzy Osbourne sedan 1978 och mottogs över lag med positiva recensioner. 2012 drabbades Tony Iommi av cancerformen lymfom, och har under återföreningsturnén kämpat med sin behandling. Enligt pressmeddelandey från Sweden rock festival kommer han att medverka på sommarens festivalspelning 4-7 juni 2014.

Originaltrummisen Bill Ward var missnöjd med kontraktet, lämnade bandet och ersattes av Tommy Clufetos som också blir den trummis som står på scen såväl Stockholm som i Sölvesborg.

Lyssna på vår Spotifylista: http://open.spotify.com/user/115793023/playlist/42S7sMef7c5DmHx22QNC4Z

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.