Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Black Army drar tillbaka hat-tröja

På sin sajt lanserade Black Army i förmiddags en tröja med en text om att "Hata Göteborg". Efter kritik togs texten och bilden bort.

Vid kvällens match mellan AIK och Blåvitt ska den nyligen bortgångne AIK-målvakten Ivan Turina hedras.

Inblandade parter hade gemensamt beslutat att på alla sätt göra matchens inramning så värdig som möjligt och därmed försöka hindra våld och konfrontation.

Just därför blev AIK:s kommunikationschef Gabriella Blombäck upprörd när hon fick veta att en bild med den aktuella tröjan låg ute på nätet och att intäkterna från bland annat försäljningen av den – fem procent – skulle skänkas till Turinas familj.

- Hat var inte ett ord som var tänkt för den kvällen och i det här sammanhanget, förklarade Blombäck för GP och betonade att man från AIK:s sida skulle kontakta supporterföreningen Black Army.

Tröjan, med textraderna "Vår plikt i livet", Hata Hata Hata Göteborg" ledde snart till kritik på sociala medier, bland andra skrev IFK-profilen Glenn Hysén på Twitter:

"Grattis Black Army, nu har ni lyckats igen att slå bottenrekord med den nya tröjan. Bra tajming."

Under tidig eftermiddag valde Black Army att bort inlägget från sin sajt.

- Det skedde på deras initiativ – inte efter påtryckning från oss, säger Gabriella Blombäck.

Black Army meddelar att bilden på tröjan tagits bort från hemsidan:

"Vi ber om ursäkt om det väckt reaktioner och vi tar självklart till oss! Tröjan kommer alltså inte att säljas under matchdagen", skriver Black Army.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.