Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Blåvit sponsor i blåsväder

Prioritet finans är storsponsor till IFK Göteborg samt handbollsklubbarna Redbergslid och Hammarby. Enligt SVT-programmet Uppdrag granskning gör företaget affärer med grova brottslingar.

I en kontakt med företaget, som köper fakturor av företagare och i sin tur driver in skulderna, utger sig Uppdrag gransknings reporter för att representera ett företag som vill göra svarta affärer, vilket inte hindrar Prioritet finans från att vilja ha reporterns företag som kund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det som framkom i samtalet tyder på uppenbar penningtvätt, säger vice chefsåklagare Tomas Langrot vid ekobrottsmyndigheten till SVT-programmet.

Enligt Uppdrag granskning har Prioritet finans köpt fakturor för 4,5 miljoner kronor av ett företag som styrdes av en brottsling med konkurser, ekobrott och våldsbrott i bagaget.

Prioritet finans skriver på sin hemsida att man inte kan kontrollera om kunderna är under brottsutredning. "Vi saknar också möjligheter att granska alla våra kunders affärskontakter".

Prioritet finans, som i fjol gjorde en vinst på 240 miljoner kronor, betalar tolv miljoner kronor om året för att få ha företagsnamnet på fotbollslaget IFK Göteborgs matchtröjor.

Företaget har i år gått in som sponsor för två elitserieklubbar i handboll, Redbergslid och Hammarby, som båda haft stora ekonomiska svårigheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.