Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Blågrönt styre klart i regionen

Med Allianspartierna och Miljöpartiet för Västra Götalands-regionen en välkommen och handlingskraftig majoritet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Efter fyra år av minoritetsstyre får Västra Götalandsregionen nu en handlingskraftig majoritet. Sedan Miljöpartiet bytt sida blir det de fyra Allianspartierna och Miljöpartiet som kommer att styra regionen den kommande mandatperioden. De samtal som inleddes omedelbart efter valet har lyckligt kunnat föras i hamn och stämningen mellan de fem partierna var mycket god när nyheten presenterades på en presskonferens på onsdagen.

Regionstyrelsens nye ordförande blir Johnny Magnusson (M), vilket innebär att en lång ökenvandring för Moderaterna i regionen nu är över. Innan den nu avgående S-V-MP-ledningen var det ju länge en koalition S-FP-C som styrde. För Socialdemokraterna innebär det motsatt att partiet för första gången på länge hamnat i opposition. Gert-Inge Andersson (S) visade ingen större vilja eller ambition i de blocköverskridande samtal som fördes direkt efter förra valet, vilket han nu kan ha anledning att ångra.

I sak är det blågröna styre som nu kommer mycket välkommet. Regionen behöver en tydlig, uthållig och långsiktig ledning för de närmaste åren, inte minst för att klara ut problemen med oavbrutna underskott inom sjukhusvården. Men också för att hävda och utveckla Västra Götalands-regionen som sådan.

Av alla att döma har förhandlingarna mellan partierna varit mycket lyckosamma. Birgitta Losman (MP) vittnade om ett gott och öppet samtalsklimat, där de svåra och partiskiljande frågorna redan från början fördes upp på bordet.

Alla partier har fått ge och ta. Moderaterna har till exempel fått godta en skattehöjning på 35-40 öre för nästa år. Men som Johnny Magnusson konstaterade: skatteförändringar har för honom aldrig varit ett mål utan ett medel. Med den här höjningen kan man nu åtgärda underskotten i vården och skapa trygghet och förutsättningar för strategiskt långsiktigt arbete.

Det är 750 miljoner kronor som tillförs sjukhusen för att komma ur situationen med ständigt panikartade sparpaket. Jonas Andersson (FP) underströk samtidigt att regionledningen kommer att ställa mycket tydliga krav på hur situationen skall hanteras. det går inte att efter några år hamna i diket igen.

Kollektivtrafiken skall fortsatt byggas ut och här är partierna överens om att de årliga taxehöjningarna skall vara högst fem procent per år. Det skapar också större långsiktighet, jämfört med den ryckighet som präglat de senaste åren. Här finns också en glädjande offensiv strategi för att med kollektivtrafiken i olika former bättre binda ihop region och kommuner.

Det är en mycket rutinerad konstellation från de fem partierna som tar över. Tillsammans med att personkemin verkar god pekar det framåt. Valet har gett regionen en bra lösning.

GP 2/9 -14