Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bjud på danska smörrebröd

Hela Europas ögon är riktade mot Danmark. Våra grannar är inte bara schlagervärdar, de är dessutom fenomenala på mat. Vad kan väl passa bättre att bjuda på i dessa dagar än danska smörrebröd? Hvergang!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Är man som jag född och uppvuxen i Skåne bär man alltid en bit av Danmark i sitt hjärta. Alltifrån barndomens glassar och tivoliäventyr till tonårens förvirrade förälskelser och vuxenvärldens nyfikna upptäckter. I Danmark var allt lite roligare.

Mycket handlar förstås om den annorlunda stämningen och den uppknäppta attityden, men minst lika mycket handlar om mat.

Danskarna har legat hästlängder före oss när det gäller ekologiskt och närodlat. Jag har ätit på danska gourmetkrogar som har slagit allt jag någonsin smakat på svensk mark. Vid ett tillfälle var jag till och med inbjuden på en dansk-svensk cook-off på förnäma Fredsgatan i Stockholm. I min mun var danskarna solklara vinnare.

Och det är väl knappast en slump att Noma, som klassas som en av världens bästa restauranger, ligger just i Köpenhamn. Men vi svenskar börjar sannerligen komma ifatt. Att Stockholm fick bli värdstad för Bocuse d'Or (matlagnings-EM) i år talar sitt tydliga språk. Snart kanske vi till och med springer förbi?

Men vad vi inte har är danska smörrebröd. Visst kan vi äta stjärnbeströdd lyxmat på eleganta restauranger tills vi dånar, men det verkligt unika - det tycker jag man hittar i den enkla, rustika maten.

Att få kliva ned i en källare med brunrutiga dukar på borden, stammishörn och stålställningar till plåtfaten med dignande mackor är en totalupplevelse för trendtrötta. Alternativt ett tjusigare etablissemang med vitmanglade dukar, där du själv får gå fram till disken och peka ut vilken doftande hemlagad läckerhet du suktar efter för stunden.

De är bra på sånt där, danskarna. Livets goda verkar komma naturligt om man föds på andra sidan sundet.

Och dit hör definitivt smörrebröd. En försvinnande liten bit bröd. Danskt rågbröd om jag får välja. Som allra helst bres med stelnat stekflott, bestrött med en nypa rostad lök och flingsalt. Och så drivor av väl valda pålägg, varma som ljumna som kalla. Lägg på vad humöret bjuder. Smörrebröd funkar till allt.

Alltså borde det väl passa alldeles ypperligt till en schlagerkväll i tv-soffan. Efteråt kan vi rösta om rätt macka vann.

Att dricka till

Amager Modern IPA (11020), 35:50 kronor.

Gammel Dansk Bitter Dram (761), 258 kronor, 70 cl/145 kronor 35 cl.

Alkoholfritt:

Carlsberg Non-Alcoholic (1985), 10:90 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.