Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Björn Ranelid: Obarmhärtiga och hårda straff ska gälla

Hårda och obarmhärtiga straff ska gälla för illegal vapenhandel och kriminellt innehav av vapen. Det menar författaren Björn Ranelid i ett Facebook-inlägg om skotten i Biskopsgården, som nu sprider sig i sociala medier.

Björn Ranelid skriver att alla män "som lever och härjar i kretsar där man har tillgång till vapen skall dömas hårt och ovillkorligt, ty inga hederliga och laglydiga människor har vapen för att mörda, dräpa och hota andra individer."

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Straffet, menar Ranelid, "borde vara fängelse på en tid mellan fem och tio år för olaga vapeninnehav."

Han frågar sig också var föräldrarna är, vem som försörjer de här "gangstrar till söner"?

Björn Ranelid menar att "hårda och obarmhärtiga straff skall gälla för alla former av illegal vapenhandel och ett kriminellt innehav av vapen i Sverige. All knarkhandel skall beivras och bekämpas."

Det var i onsdags som Björn Ranelid "i helig vrede och stor sorg" skrev ner vad han tänkte efter dödskjutningarna vid Vårväderstorget.

Han berättar att han studerade på Lärarhögskolan i Göteborg 1974 och då bodde tre månader i Biskopsgården.

Han skriver att det under hans sammanlagt 13 månader i Göteborg inte inträffade några mord, dråp eller skottlossningar. Det gjorde det inte heller i Malmö, där han bodde i 27 år, trots att många barn och unga hade det tufft.

"Jag påstår att flera av dessa mördare och våldsverkare har levt under betydligt mer privilegierade förhållanden i familjerna än vad många av mina barndomskamrater och bekanta gjorde i Malmö mellan 1949 och 1970. De väljer sina liv och de avstår från att utbilda sig och att skaffa arbete. De väljer sina kamrater och vänner och sitt umgänge.", skriver Ranelid och jämför med sjuka och handikappade som kämpar för att försörja sig:

"De lever under mycket hårdare villkor än dessa gangstrar, dråpare, tjuvar och mördare."

Facebook-inlägget hade under fredagskvällen "gillats" av drygt 12 000 personer och delats av 3500.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.