Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Björklund lovar färre statliga pekpinnar

Forskarvärlden skall själv styra vart pengar skall gå. Myndigheter och politiker skall inte bestämma inriktningen, enligt utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Får han mandatet att skriva nästa forskningsbudget 2015, så skall staten begränsa sig till att anslå pengar – ”och det måste bli mer i nästa proposition” – och kontrollera vad samhället får ut av anslagen. Det är en klar förändring, jämfört med forskningspropositionen 2013-2016 som Jan Björklund skrev i fjol.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Mindre styrda och mer generella anslag. Forskningsbyråkratin krånglar till det för mycket, säger han.

Därmed går Björklund en del kritiker till mötes. Som Elias Eriksson eller Claes Dahlgren, båda professorer på Sahlgrenska akademin.

– Lägg ned öronmärkta satsningar, uppmanar Elias Eriksson, professor i farmakologi, för så föds inte banbrytande forskning.

– Som det fungerar i den gällande propositionen är det många som borde ha anslag som ingenting får, för att de forskar inom ”fel” område, säger Eriksson.

Elittänkandet måste skärpas ytterligare i nästa proposition, enligt Björklund.

– Det är de allra bästa som skall ha de största anslagen, säger han.

– Ett illusionsnummer, skriver medicinprofessorn Claes Dahlgren i Vetenskapsrådets tidskrift Curie.

Dahlgren ifrågasätter om det står i mänsklig makt att för ett forskningsråd och en generaldirektör att peka ut vilka forskare som tillhör eliten.

– Att jämföra äpplen och päron får nog i detta sammanhang betraktas som en baggis, skriver Claes Dahlgren.

Jan Björklund vill ta initiativ till ännu intimare forskningssamverkan mellan företag och universitet.  

– Vi är etta i EU i samverkan mellan akademi och industri, tvåa i världen. Men vi måste bli ännu bättre, säger Jan Björklund.

Han säger bestämt nej till fler byråkrater, eller nya myndigheter.

– Däremot vill jag pröva att delar av forskningsanslagen fördelas efter hur mycket universitet och näringsliv samverkar. Jag är medveten om att det är en svår modell. För vad är samverkan? Det kan ju inte räcka med att man håller en konferens, utan måste värderas efter projekt och resultat, säger Björklund.

Det var en hedrad utbildningsminister som i går kväll åkte ut till Nya Varvet i Göteborg för att ta emot stiftelsen Forska!Sveriges utmärkelse till en politiker.

”Han får utmärkelsen för att ha hörsammat allvaret i att Sverige tappat mark inom biomedicinsk och klinisk forskning och prioriterat området i FoU-propositionen”, enligt stiftelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.