Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Göteborg borde fungera som ett avskräckande exempel för vem som än funderar på att rösta för rödgrön skolpolitik för hela landet, skriver Jan Björklund (FP), partiledare, och Helene Odenjung (FP), vice partiordförande och kommunalråd.

Björklund (FP): "Skolan i Göteborg ett misslyckande"

Styrningen av skolan i Göteborg kan, efter två årtionden med rödgrönt styre, inte beskrivas som något annat än ett misslyckande. Så här kan det inte fortsätta, skriver skolminister Jan Björklund och Helene Odenjung (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Klassresan börjar i klassrummet. Det är genom kunskap och bildning som vi skapar livschanser för alla barn och unga och därför måste vi höja kunskapsresultaten i skolan. Alla ska mötas av höga positiva förväntningar och höga krav i skolan och tidigt få stöd när det behövs. Så kan vi få alla elever att nå så långt som möjligt.

Vad skulle de rödgröna göra för att förbättra kunskapsresultaten? När Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) vägrar att lämna några som helst gemensamma besked har vi bara en möjlighet att få svar på den frågan: att studera en kommun där de styr i dag.

Göteborg tappar mot Stockholm

Göteborg borde fungera som ett avskräckande exempel för vem som än funderar på att rösta för rödgrön skolpolitik för hela landet. Styrningen av skolan i Göteborg kan, efter två årtionden med rödgrönt styre, inte beskrivas som något annat än ett misslyckande.

Jämför rödgröna Göteborg med resultaten i Alliansstyrda Stockholm, där Folkpartiet har ansvaret för skolan.

Resultaten i Göteborg har försämrats de senaste åren och de styrande har inte tagit varningssignalerna på allvar. Alltför många elever lämnar grundskolan utan att vara behöriga att börja på gymnasieskolans nationella program. Mer än var femte elev som slutade nian i fjol hade inte godkänt i tillräckligt i många ämnen.

Alliansstyrda Stockholm satsar mer pengar per elev på skolan än rödgröna Göteborg.

Medan andelen behöriga lärare ökar i resten av landet ligger utvecklingen stilla i Göteborg.

Med tanke på dessa nedslående fakta är det inte konstigt att Skolinspektionen har riktat skarp kritik mot Göteborgs kommun. Alltför få elever når målen och undervisningen har inte anpassats till elevernas behov och systematiskt arbete för att förbättra utbildningen har saknats från ledningen.

Inför grundskolenämnd

Att inte ta ett samlat grepp om skolan utan i stället sprida ut ansvaret på ett antal stadsdelsnämnder är också feltänkt. Som Skolinspektionen konstaterade i en granskning häromveckan finns det inte någon kontroll från kommunfullmäktige att de resurser som är avsedda för grundskolan faktiskt används till just skolan.

Så här kan det inte fortsätta. Det måste vara tydligt vem som ansvarar för skolans resultat, vart föräldrar och elever ska vända sig. En nämnd som kan omfördela resurser mellan skolorna utifrån elevernas olika förutsättningar och behov. När Alliansen tar över makten i Göteborg kommer vi att införa en grundskolenämnd som ansvarar för skolan, i stället för de tio stadsdelsnämnderna. Allianspartierna i Göteborg satsar 350 miljoner kronor extra till skolan.

Förskolan ett fiasko

Inte heller förskolan i Göteborg är något att skryta med.

När Stefan Löfven på Almedalsveckans första dag utlovade satsningar på förskolan måste han ha missat att först ta reda på läget i det rödgröna skyltfönstret. Ingen småbarnsfamilj i Göteborg har missat det. Köer och stora barngrupper tillhör vardagen. Det tog S, MP och V i Göteborg 18 år att erbjuda förskoleplats i tid.

När mer än hälften av alla förskoleavdelningarna i Stockholms stad klarar den gruppstorlek som Socialdemokraterna vill ha som maxtak når bara en tredjedel målet i Göteborg. Barngrupperna i Göteborg har ökat sedan 2006, till i snitt 17,6 barn per grupp. Samtidigt har de minskat i Alliansens Stockholm till 14,8 barn per grupp.

Kunskapsresultaten i Göteborg och i Sverige kan vändas åt rätt håll. Men det ska inte göras genom att den misslyckade skolpolitiken i Göteborg upphöjs till nationell skolpolitik.

Tidigare betyg

Lösningen på skolans problem är öronmärkta resurser för att höja kvaliteten, mindre klasser, högre löner för lärare och tidiga betyg för att snabbt kunna hjälpa elever som riskerar att inte nå målen. Vi behöver också förstatliga skolan – det är inte rimligt att det blir så stor variation i skolkvalitet mellan kommuner i Sverige. Dessa reformer är vad skolan behöver för att få alla elever att nå så långt som möjligt.

De rödgröna partierna vill nu ta hand om hela landets skolor. Lär av Göteborg: det förtroendet är de inte redo att axla.

Jan Björklund (FP)

partiledare och utbildningsminister

Helene Odenjung (FP)

vice partiordförande och kommunalråd