Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Birro drar inte ner på tempot

Författaren och krönikören Marcus Birro drar inte ner på tempot. Just nu arbetar han med fyra (!) olika böcker, och mest fokus ligger på hans bok om tro.

Marcus Birro är praktiserande katolik. Det är ingen nyhet för dem som följer hans krönikor. I mars twittrade Marcus direkt från Petersplatsen i Rom när den vita röken vällde fram ur Sixtinska kapellets skorsten och förkunnade att en ny påve, Jorge Mario Bergoglio, hade valts.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det kändes fantastiskt att vara på plats, inte Francesco Totti-klass kanske, men stort, säger Romafantasten Marcus Birro med ett skratt.

Hans kristna tro har varit med honom sedan barnsben och tanken på att skriva en bok på temat har funnits där i flera år, men det var först nu som bitarna föll på plats. Delvis på initiativ av Libris förlag.

- Jag delar upp boken i tre delar. En nyskriven del om min väg till tron, hur tron i olika grad har följt mig genom livet, en andra del som består av mina krönikor som jag putsar till och väljer ut med omsorg, och en tredje avslutande del som blickar framåt, vart är svensk kristenhet på väg och hur går man vidare med sin tro i ett av världens mest sekulariserade länder.

Vad har du kommit fram till?

- (skratt) Det får vi se, jag har inte kommit så längt ännu. Men jag tycker det är viktigt med enhet, det finns alltför mycket splittring inom kristenheten, folk som sneglar över staketet och har åsikt om hur andra tror ... det där måste man arbeta bort om man ska ha någon som helst bäring i framtiden.

Marcus Birros ännu namnlösa bok om tro beräknas komma ut i början av 2014. Parallellt med den skriver han vidare på sin kärleksroman med arbetsnamnet Sedan Julia försvann, och arbetar på en ungdomsbok om fotboll och en italiensk kokbok.

- Jag jobbar lika frenetiskt som Ulf Lundell, utan jämförelser i övrigt men när Lundell blev nykter så sprutade han ur sig trippelskivor och grejer ... det är inte normalt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.