Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Matkollektivet Cash cash bärs upp av fyra kvinnor: Chloe Callahan, Rosey Alvero, Andrea Gordillo och Olivia Paschkes

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bio med bärs - New Yorktrend landar i stan

Under Göteborgs filmfestival gästar New York-kollektivet Cache cache västkusten ihop med ölbryggeriet Brooklyn brewery. För en kväll får göteborgarna testa ett koncept som vunnit New York-bornas hjärtan – film och öl i kombination.

Visst händer det att svensken tar en öl till dånet av publikvrål när Zlatan gör mål. Men bortom sportbarerna är kombinationen rörlig bild och öl inte lika vedertagen. Det har feministiska matkollektivet Cache cache kommit hit för att ändra på under Göteborgs filmfestival. I New York brukar Rosey Alvero och de andra i gruppen anordna kvällar som kombinerar film, dryck och mat.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det här är något vi ofta anordnar i New York och det är även vanligt på restauranger att ha filmvisningar där. Men det är första gången vi håller i ett sådant event utanför delstaten, så vi är självklart väldigt upprymda över att komma till Sverige, säger Rosey Alvero som är chef de cuisine hos Cache cache.

Hon utlovar en New York-twist på menyn och flera av de regissörer vars filmer kommer att spelas under visningen är från New York, däribland Artemis Shaw.

Att gruppen Cache cache har kommit till Sverige bottnar i en inbjudan från Brooklyn brewery. Det USA-baserade bryggeriet har ingått ett partnerskap med Göteborgs filmfestival och står för festivaltälten i anknytning till filmvisningarna.

– De frågade oss om vi var intresserade. Klart vi var, säger Rosey Alvero.

Hon och hennes vänner startade Cache cache 2014. Från början var inte mat- och ölkollektivet tänkt att vara feministiskt, utan det är en idé som växt fram gradvis.

– Vi råkade bli fyra kvinnor som samlades för att driva kollektivet och då kände vi att det här kunde vara ett bra sätt att lyfta fram kvinnor och göra events utifrån ett kvinnoperspektiv, säger Rosey Alvero.

Eventet äger rum 2 februari i Auktionsverket kulturarenas lokaler på Tredje Långgatan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.