Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tobias Billström (M), riksdagens förste vice talman och tidigare migrationsminister, tycker att en ledarkrönikör i Aftonbladet snarare ska känna tacksamhet än kritisera medborgarskapsceremonier. ARKIVBILD.

Billström (M): "Visa lite tacksamhet"

"Jag tycker att du ska visa lite tacksamhet." Det skriver riksdagens förste vice talman Tobias Billström (M) efter att Somar Al Naher skrivit en ledarkrönika i Aftonbladet. Uttalandet har blivit en snackis på nätet.

I gästkrönikan skriver socialdemokraten Al Naher om de medborgarskapsceremonier för nyblivna svenskar som hålls runt om i landet på nationaldagen. Hon beskriver sin egen familjs svåra kamp för att få stanna efter ankomsten 1989, och om "helvetesprocessen och förnedringen som asylprocessen många gånger innebär". Vidare klargör hon att hon vill ha en ursäkt, inte en ceremoni.

Men Billström - tidigare migrationsminister - tycker på Facebook att hon ska känna tacksamhet "över att det finns stater som Sverige som bryr sig", och frågar om hon hade suttit på Aftonbladets ledarredaktion om familjen inte hade fått asyl.

"Tänk på det innan du börjar skriva nästa krönika", skriver Billström.

Nätkommentarerna regnar i både Billströms och Al Nahers favör. En del handlar om invandrares rätt eller inte rätt att kritisera Sverige. I en kommentar skriver Al Naher att det borde vara en mänsklig rättighet att få en fristad "och inget att stå i evig tacksamhetsskuld för".

Enligt riksdagen har Billström avböjt att ytterligare kommentera saken.