Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Billström krävs på mer än ursäkt

Migrationsminister Tobias Billström (M) krävs på mer än en ursäkt efter uttalanden som av kritiker beskrivs som okunniga och rasistiska.

Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelar genom sin pressekreterare att han tycker det är bra att Billström har bett om ursäkt, medan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson försvarar Billström och tror att han "inte menade något illa".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men ordföranden i Moderata ungdomsförbundet, Erik Bengtzboe, anser inte att ursäkten för det Billström sade i en intervju i Dagens Nyheter är nog.

Kvar att bevisa

Billström har mycket kvar att bevisa och Moderaterna mycket kvar att klarlägga, enligt Bengtzboe.

– Moderaterna måste helhjärtat och utan frågetecken ställa upp på den generösa migrationsöverenskommelsen som Alliansen har gjort med Miljöpartiet. Nu är det nog med konstigheter, säger Bengtzboe.

Folkpartiledaren Jan Björklund kritiserar både Billström (M) och Miljöpartiet för att med ogenomtänkta uttalanden riskera regeringens överenskommelse med MP. MP:s tal om att regeringen inte lever upp till vad som lovats och Billströms tal om att "volymerna" när det gäller invandring måste minska hotar uppgörelsen.

Kritiken mot Billström och Moderaterna, från kollegor i Alliansen och Miljöpartiet, tog fart när Billström nyligen började prata om volymer. Den har ökat efter polisens omtalade identitetskontroller i Stockholms tunnelbana och nu senast, genom DN-intervjun.

Där sprider Billström osäkerhet om ett redan lagt förslag om papperslösas möjligheter att gå i gymnasiet. Och han talar om blonda och blåögda på ett sätt som väckt anklagelser om rasism. Billström ville, enligt DN, "komplicera" bilden av människor som gömmer flyktingar.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig, blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, sade Billström till DN.

Ber om ursäkt

Han ber nu om ursäkt för att ha uttryckt sig provocerande.

Vad var det du ville säga?

– Skuggsamhället är något som är svårt att tala om. När människor lever i ett skuggsamhälle så riskerar de att fara illa och utnyttjas. Men jag uttrycker mig dåligt i den här intervjun, säger Billström.

Det kan tolkas som att blonda och blåögda har godare syften när de gömmer papperslösa än andra.

– Jag uttryckte mig dåligt, för utseendet är inte det relevanta i någon del när man diskuterar de här frågorna, säger Billström.

Det finns de som anser att det är ett rasistiskt uttalande. Vad tycker du om det?

– Jag kan säga att formulera sig på det sättet som jag gjorde, det leder fel och det är jag ledsen för, säger Billström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.