Billigt vin kan bli dyrare om inte skördarna återhämtar sig. Arkivbild.
Billigt vin kan bli dyrare om inte skördarna återhämtar sig. Arkivbild.

Billigt vin kan bli betydligt dyrare

Den globala vinproduktionen drabbades hårt av förra årets extremväder. Den totala skörden sjönk till de lägsta nivåerna på 60 år och nu kan billiga viner bli betydligt dyrare.

ANNONS
|

En kall vinter med hagelstormar och frost följdes av en ovanligt torr sommar i delar av Europa, något som enligt EU-kommissionen slog ut 15 procent av kontinentens vinproduktion. Detta samtidigt som nyckelmarknader på de sydligare breddgraderna, till exempel Sydafrika och Kalifornen, också råkade ut för ogynnsamma väderförhållanden i form av torka och bränder.

"Extremt tuffa förhållanden"

Totalt producerades 25 miljarder liter vin förra året, en nedgång från 26,7 miljarder liter 2016. Det är den lägsta nivån på 60 år, uppger CNN och hänvisar till siffror från International Organisation of Vine and Wine.

ANNONS

- Det här är tredje året i rad med extremt tuffa förhållanden, så det blir också en ackumulerad effekt. Man hinner inte riktigt i kapp – det är korta skördar och små lager, säger Staffan Dahlgren, vd på vinimportföretaget Winemarket Nordic.

De franska vindistrikten Chablis, Champagne och Sancerre har drabbats särskilt hårt.

- Regionvis kan man vara nere på en halvering. Vinet tar helt enkelt slut och man får vänta till nästa årgång, tillägger Staffan Dahlgren.

Hoppas på årets skörd

De ursprungsbenämnda vinerna som tar slut ersätts av billigare viner som ökat rejält i pris. Förra årets underskott gjorde att grossistpriserna på enklare viner steg med 74 procent i Italien, med 45 procent i Spanien och med över tio procent i Frankrike enligt EU-kommissionen.

Än märks inga prisförändringar på Systembolaget – men om inte 2018 års skörd visar sig bli till det bättre kan vinerna bli betydligt dyrare vid nästa prisjustering i september, hävdar Staffan Dahlgren.

ANNONS

- Kostnadsökningar av den här nivån, plus valutasituationen och förra årets alkoholskattehöjning gör det svårt att hålla emot, säger han.

TT

Fakta: Vinbrist

Totalt producerades 25 miljarder liter vin förra året, en nedgång från 26,7 miljarder liter 2016. Det är den lägsta nivån på 60 år, enligt International Organisation of Vine and Wine, och 2017 kan bli första året på 30-40 år som världen har ett underskott på vin.

Nedgången orsakades av svaga skördar på nyckelmarknader som Europa och Sydafrika, som drabbades av ogynnsamma väderförhållanden.

Europa står för 65 procent av den globala vinproduktionen och 57 procent av all konsumtion. Förra årets underskott gjorde att grossistpriserna på enklare viner steg med 74 procent i Italien, med 45 procent i Spanien och med över tio procent i Frankrike enligt EU-kommissionen.

ANNONS