Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bilister åtalas för att ha kört på cyklister

Två bilister åtalades på måndagen för att ha kört på cyklister. I båda fallen körde bilisterna mot rött ljus, i båda fallen blev cyklisterna inlagda på sjukhus.

13 januari blev en 55-årig kvinna påkörd när hon med grönt ljus korsade Sankt Sigfridsplan. Kvinnan fördes i ambulans till Sahlgrenska där det konstaterades att hon brutit fyra revben. Hon skickades hem med värktabletter men hade svåra smärtor och svimmade flera gånger. Hon tvingades återvända akut till sjukhuset och blev inlagd i fyra dagar. Hon var sjukskriven i närmare tre veckor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den 64-årige man som kört på henne med sin BMW uppger i de första förhören att han hade grönt ljus. Sedan han konfronterats med vittnesuppgifter från tre personer som hävdar motsatsen, ändrar han sig, erkänner och förklarar sig villig att betala böter.

Två dagar tidigare, 11 januari, blev en 45-årig man påkörd när han cyklade över korsningen vid Scandinavium, med grönt ljus. Mannen blev liksom den kvinnliga cyklisten kastad upp i bilens vindruta. Han fördes till Sahlgrenska med hjärnskakning, en axel ur led och smärtor i benet och tillbringade tre dygn på sjukhuset.

Den 22-årige man som i en Audi körde på cyklisten säger att han inte vet om det var rött eller grönt ljus men att han tänkte: 'eftersom ingen går så kan jag köra'. Också vid denna olycksplats fanns ett vittne som uppger att bilisten hade rött ljus.

Båda bilisterna åtalas för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.