Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bildt: Lukasjenko är en buse

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko kastar ut alla svenska diplomater från Minsk. Detta bekräftas av UD.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Han beter sig som den buse han är, säger utrikesminister Carl Bildt.

- Varför de eskalerar på det här sättet vet jag inte. Det är ingen hemlighet att de varit starkt irriterade över våra demokratiprogram under lång tid och så har deras ilska över det här nu detonerat, säger Bildt. -Det är ingen tvekan om att detta drivs av presidenten personligen.

Utrikesdepartementet bekräftar även att den vitryska ambassaden i Stockholm stänger.

- De stänger sin ambassad i Stockholm och i praktiken stänger de den svenska ambassaden i Minsk genom att upphäva den diplomatiska statusen för svenska diplomater från slutet på augusti, säger UD:s presschef Anders Jörle.

UD ska nu analysera de praktiska konsekvenserna av vad som har hänt och om det är möjligt att fortsätta driva demokratiprogrammen i Vitryssland utan någon svensk närvaro.

I förra veckan beslöt Vitryssland att utvisa Sveriges ambassadör Stefan Eriksson och beskyllde honom för kontakter med oppositionen.

Sverige och Bildt svarade med att stoppa tillsättningen av en ny vitrysk ambassadör i Stockholm, och uppmana två vitryska diplomater att lämna landet.

- Det är en oerhört kraftfull diplomatisk markering, säger Robert Hårdh, som är chef för Civil Rights Defenders, tidigare Helsingforskommittén. -Det finns en långvarig irritation i Vitryssland över Sveriges hållning, men det här känns väldigt överdrivet och det är svårt att tolka det. Som alla diktatorer är Lukasjenko nyckfull, och det är inte alltid man ser en klar logik i vad som görs, säger han.

Enligt Hårdh är de två personer som nu slängs ut från ambassaden i Minsk ändå på väg därifrån.

- Det är ett högt politiskt spel som inte fyller någon funktion. Han passar på att spela tuff men i praktiken betyder det inte någonting. Men det är en oerhört stark politisk markering, säger Hårdh.