Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Pennygången hotad. Formgivaren Lena Gollvik, själv bosatt i Masthugget, har fotograferat familjer i det unika hyreshusområdet. Här syns hon i samspråk med besökaren Daniel Carlenfors, som bor på Pennygången och kämpar mot lyxrenoveringen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bilder visar människor på Pennygången

Hon vill lyfta fram gemenskapen på Pennygången och motverka segregering. På söndagen öppnade formgivaren Lena Gollviks fotoutställning i Högsbo.

"Vernissage! Välkomna!" står det skrivet med färgkritor på asfalten redan på trottoaren utanför Hyresgästföreningens lokal på Pennygången 50. Där inne pågår en sprudlande aktivitet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fredrik Fabó håller workshop för områdets barn i olika åldrar. Temat för dagen är: Utemiljön på Pennygången. Koncentrerade barn ritar, gör collage, bygger världar av färgade majskrokar.

– Det är så här vi vill ha det i framtiden! förklarar 13-åriga Malva Bokowinska-Burden som skapat en liten damm där två grisar dricker sig otörstiga.

På väggen intill hänger formgivaren Lena Gollviks fotoutställning där hon dokumenterat boende i området. Vi ser en mamma posera i sitt ljusa kök intill ett spralligt barn iförd skelettdräkt. En familj sitter glatt uppradade i soffan framför en fjärilsaffisch. Lena Gollvik har välkomnats in i elva hem, fotograferat mammor, pappor, par och vänner, som tillsammans trivs på Pennygången.

– Jag vill lyfta fram gemenskapen som är så märkbar här. Den riskerar att gå förlorad när vissa familjer tvingas flytta vilket nu är fallet, säger Lena Gollvik som har sin bakgrund som ingenjör. Med utställningen, som är hennes examensarbete på HDK, vill hon aktivt motverka segregationen i Göteborg. En segregation hon menar hela tiden ökar.

– Pennygången är ett typiskt exempel på det. Människor som inte har råd med hyreshöjningar tvingas flytta längre bort.

Socialt nätverk

Av familjer hon kartlagt har en mamma och dotter redan lämnat bostadsområdet. Lena bläddrar i den fint formgivna bok som kompletterar utställningen, pekar och visar hur familjerna på Pennygången håller ihop och bildar ett socialt nätverk.

Pennygången i Högsbo byggdes 1959 som en förstudie till miljonprogrammet. Området består av totalt 771 lägenheter. När Stena Fastigheter 2012 tog över som ägare meddelade de sina planer på att lyxrenovera lägenheterna och höja hyrorna med 60 procent. Sedan dess har hyresgästerna aktivt protesterat.

I höstas meddelade Stena att de vill inleda en dialog kring renoveringen. Nu pågår informella samtal mellan parterna.

– Jag ser det ändå som en stor vinst att de nu vill föra en dialog, säger säger Ellen Blåberg, boende i området och en av dem som fotograferats tillsammans med sina nära och kära.

– Det är ändå en ganska seriös ansats.

En annan av vernissagens besökare, Daniel Carlenfors, är betydligt mer skeptisk:

– Jag känner snarare en slags cynisk optimism. Drömmen är att det ska lösa sig så att vi kan bo kvar här och få det som vi vill ha det. Men efter två års kamp har jag ändå ett skadat förtroende för fastighetsägaren.

Fakta: Vernissage på Pennygången

Vad: Finurlig fotoutställning

Var: i hyresgästföreningens lokal på Pennygången 50

När: måndag- och tisdagkvällar under några veckor framöver

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.