Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bangatan 10.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bevara bebyggelsen runt Bangatan 10

Det är viktigt att vi bevarar gammal kulturhistorisk bebyggelse och inte gör om gamla misstag, skriver bland andra Kjell Björkqvist (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bangatan 10 är ett av Majornas äldsta stenhus. Invändigt är det en unik och orörd miljö. Men förfallet av fastigheten har pågått under flera decennier utan att ägaren gjort något. Innan fastigheten är bortom räddning och hyresgästerna tvingas flytta är det dags att agera i frågan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Byggnadsnämnden sade förra året nej till rivning av Bangatan 10, vilket fastighetsägaren ansökt om. Det var bra, vi ska bevara detta populära och vackra bostadshus. Däremot krävs nu krafttag för att huset inte bara ska stå och förfalla. Därför lägger vi från Folkpartiet tillsammans med Moderaterna nu ett uppdrag i Byggnadsnämnden om en snabbutredning där man ser över hur Byggnadsnämnden kan medverka till att huset räddas. Vi lägger även ett uppdrag i Miljö- och klimatnämnden om att se över tillståndet i fastigheten.

Men det handlar inte bara om Bangatan 10. Även längre ned på samma gata finns kulturhistoriskt värdefull bebyggelse som står och förfaller. Vi får inte göra om tidigare generationers politiska misstag i Göteborg och låta vackra och populära miljöer utplånas.

Området kring Bangatan 10 är mycket speciellt med en sammanhängande miljö byggd mellan artonhundratalets mitt och sekelskiftet. Det minner om ett Göteborg som man rev urskiljningslöst under 1900-talet. Därför har vi nu ett extra ansvar att förvalta de kulturhistoriskt viktiga fastigheter som finns kvar.

Detta är en angelägen fråga som berör många göteborgare. För det handlar inte bara om vackra och historiska byggnader, det är även en fråga om att bevara centrala bostäder. I Bangatan 10:s fall är det ont om tid.

Det är dags att bevara denna viktiga kulturhistoriska bebyggelse.

Kjell Björkqvist (FP)

vice ordf Byggnadsnämnden

Axel Darvik (FP)

vice ordf Miljö- och Klimatnämnden

Adam Cwejman (FP)

riksdagskandidat