Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Betalning med appar utreds

Svenskarna betalar allt oftare saker via telefonräkningen eller kreditkort kopplade till så kallade appar. Regeringen tänker nu ta reda på hur konsumentens rättsliga ställning ser ut vid denna typ av köp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förre justitierådet Torgny Håstad ska i en ny utredning titta närmare på bland annat vad som gäller när barn köper saker med mobiltelefonen eller läsplatta.

Utredningen sker på initiativ av konsumentminister Birgitta Ohlsson (FP) efter uppmärksammade fall med barn som har köpt saker utan föräldrarnas vetskap.

-Det har varit tilläggstjänster till mobilspel och det har varit saldon där barnen har handlat för uppemot 50 000-60 000 kronor. Det här måste vi sätta under lupp, säger Birgitta Ohlsson.

Mobiltelefonerna är i dag moderna handelsplatser, enligt ministern, som menar att konsumentpolitiken måste följa med i utvecklingen.

-Det får inte vara någon osäkerhet i den här typen av situationer. Det är därför som vi tycker att man måste ta fram en utredning för att se om det kanske behövs eventuella lagändringar, säger Ohlsson.

TT: Finns det osäkerhet i dag?

-Uppenbarligen anser många föräldrar det. Vi skulle inte ha fått de här tragiska fallen om det fanns ett klarare regelverk, säger Ohlsson.

Utredningen ska vara klar den 31 maj 2012.