Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Beslut om Saabaffär kan komma snart

Saab Automobile är närmare ett avgörande beslut kring ett kinesiskt delägarskap än vad som tidigare framskymtat. Kanske redan inom en månad.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men samtidigt kan en konkursbegäran från facket komma redan på måndagen.

Då ska också Saab lämna in överklagandet till hovrätten om rekonstruktionen som tingsrätten inte trodde på.

-Det kommer i morgon (måndag). Vi hinner med, säger Anna Petre, chef för samhällskontakter på Saab.

TT når henne på söndagen på kontoret på Stallbackaområdet. Hon är en av dem som slitit med överklagandet, som kommer att innehålla betydligt mer information än den magra plan som tingsrätten fick ta del av.

Den 4 juli skrev Saab under bindande avtal med Pang Da och Youngman. Då började också processen att bärga avtalet genom den kinesiska byråkratin för ett slutligt godkännande av NDRC (Nationella utvecklings- och reformkommissionen).

-Redan den 4 juli började vi en omfattande insamling av material och dokument. I mitten av augusti gick alla papper till det lokala NDRC och där fick vi ett godkännande. Nu ligger frågan på provinsnivå och där tror vi på ett godkännande inom några dagar, säger Petre.

Därefter är det nationella NDRC som bestämmer. Om det blir ett okej frigörs 245 miljoner euro (cirka 2,2 miljarder kronor) till Saab.

-Vi ska försöka skynda på processen så att det går snabbare än en månad.

I elfte timmen rycker också regeringen in för att hjälpa Saab att ro i land det avtal som slutits med Pang Da och Youngman. På tisdag ska den svenska ambassadören i Kina träffa representanter för det särskilda departement som avgör vilka företag som ska få investera i utländska bolag, uppger SVT:s Rapport.

Ambassadörens uppdrag är att förklara att om affären ska gå i lås, behöver ett beslut komma snabbt.