Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Beslut om Rambergsvallen

För två år sedan fick Häcken löfte från kommunen om att bygga om Rambergsvallen. På tisdag får vi se om det får plats i budgeten för 2013.

Häcken har av kommunens majoritet (S, MP, V) blivit lovade en ny alternativt en ombyggd arena. Under onsdagens möte för kommunstyrelsen presenterades en utredning om arenabygget. Bland politikerna, oavsett partitillhörighet, finns en stor irritation över Fotbollförbundets kravlista som driver upp kostnaderna.

- Uefas krav har Fotbollförbundet gjort till sina. Det är ett svenskt beslut. Men hur stora kostnader är kommunerna beredda att ta? En del av kostnaderna, för till exempel belysning, är dessutom relaterade till att klubbarna ska få högre intäkter genom TV-sändningar, säger Jonas Ransgård (M).

Samtidigt tycker han att det är viktigt att elitklubbarna behandlas likvärdigt.

Jonas Ransgård har suttit i en arbetsgrupp inom Sveriges kommuner och landsting för att försöka reda i bland annat kraven på nya arenor men intresset från Fotbollförbundet för diskussioner var litet.

- Vem skulle inte vilja att någon annan tog kostnaderna och jag fick intäkterna, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) håller med och konstaterar torrt:

- Vi politiker får bära hundhuvudet hur vi än gör. Bygger vi inte en arena är vi elaka mot idrotten. Bygger vi en arena är vi elaka mot skattebetalarna, säger hon.

I slutet av april sa Anneli Hulthén till GP att ett nytt Rambergsvallen är en uttalad politisk vilja. Men hon vågade inte lova att bygget finns med i budgeten för 2013. Om den finns med i den rödgröna majoritetens budget får vi vet tisdagen den 22 maj då deras budgetförslag presenteras.

I rapporten som klubbades på onsdagens kommunstyrelsemöte finns en lösning för att anpassa eller bygga om Rambergsvallen så att anläggningen får allsvensk standard. Det handlar i första hand om att renovera Rambergsvallen för 135 miljoner eller ett nybygge för 230 miljoner kronor.

Men det finns många hänsyn att ta. David Lega, Kristdemokraternas gruppledare, trycker på att friidrotten och skolidrotten måste få plats någonstans om de flyttas från Rambergsvallen.

- Vi har fått en kortsiktig lösning på Nya Ullevi men det måste lösas permanent. Det är inte OK att flytta bort ungdomar för att ytterligare en allsvensk klubb ska få en arena, säger David Lega.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.