Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Beatrice Eli & Silvana Imam | Vierge Moderne live in concert

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

hiphop

hiphop

Beatrice Eli & Silvana Imam

Vierge Moderne live in concert

Liseberg, torsdag

Publik: Cirka 5 000

Bäst: I min zon respektive Girls.

Sämst: De återkommande problemen med ljudet.

Under namnet Vierge Moderne, taget från Edith Södergrans dikt, gör popartisten Beatrice Eli och rapparen Silvana Imam gemensam sak i en unik spelning på Liseberg. De är mer än explosivt kreativa musiker som bestämt sig för att göra dynamit tillsammans, de är också ett kärlekspar som till och med fått en gemensam fanklubb med namnet Elimam.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Inför kvällen har de lovat något alldeles extra, de har till och med släppt en gemensam video för att maximera förväntningarna. Och nog har de lyckats. Var för sig har de hängivna fans, på Liseberg möts de tu grupperna, även om det naturligtvis finns en stor överlappning. Både Imam och Eli gör musik som gör sig bäst i nedsläckta konsert- eller klubblokaler, men engagemanget framför scenen är stort.

Läs också: Silvana Imam och Beatrice Eli engagerar

De turas om att beta av sina mer och mindre välkända låtar, som Equality, Coward och Moment of clarity med Eli; Jag dör för dig, Svär på min mamma och I min zon med Imam.

Under flera låtar krånglar ljudet, det blir alltför många antiklimax och avbrott. Men både Eli och Imam hanterar det väl. De tekniska problemen stör flytet och rubbar stämningen, men under till exempel Jag dör för dig tar Imam det med lugn och kör om låten från början eftersom den, som hon själv säger, är viktig för henne. 

Hon går över till en samtidigt avskalad, poetisk och stenhård I min zon. Tänd alla ljus, dov, bastung och förmodligen Silvana Imams mäktigaste låt på skiva, gör sig bra även i röda lampor en ljus junikväll på nöjespark. 

Mellan låtarna spelas då och då inspelat material som mellansnack, exempelvis ett som visar på de dumma frågor Silvana Imam möter, i ett annat är det kvällen till ära just dikten Vierge Moderne av Edith Södergran som läses upp.

Dansare i Pussy Riot-luvor och rutiga kjolar dyker också upp då och då.

Efter premiärspelningen av Silvana Imams osläppta låt Knark rullas Beatrice Eli in i en lila himmelsäng och som en refrängvänligare Peaches, en tidigare version av Madonna, som Beatrice Eli 2015, framför hon den hejdlöst smittande Party in my pants. För att inte tala om Girls, denna magnifika poplåt som hade lyft taket om sådant fanns. Så fortsätter det i Jag svär på min mamma. Publiken jublar och vrålar. En snygg upphämtning efter mycket strul. Konserten slutar på topp. När den är över hörs publiken längst fram skandera: Elimam! Elimam!