Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Beatles farväl från taket

Mitt i lunchrusningen den 30 januari 1969 överraskade The Beatles Londonborna med en oannonserad konsert. På taket till skivbolaget Apples Records kontor samlades bandmedlemmarna för ett sista gemensamt liveframträdande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett pressat Beatles påbörjade i januari 1969 arbetet med ett nytt album. Planerna var lösa. John Lennon hade svårt att skriva låtar och kunde inte bidra med särskilt mycket material. Arbetsnamnet var "Get back" och planen var att spela in låtarna live. Samtidigt följdes deras arbete av ett filmteam som skulle föreviga allt till en dokumentär.

Avsluta med konsert

Tanken var att avsluta filmen med en konsert där de nya låtarna skulle framföras. Bandmedlemmarna hade olika idéer om var den tänkta konserten kunde gå av stapeln. Paul McCartney föreslog att bandet skulle hyra ett kryssningsfartyg eller spela i en romersk amfiteater i Afrika. Ett annat förslag var ett mentalsjukhus. Till sist gick Ringo Starr och dokumentärfilmens regissör, Michael-Lindsey Hogg, upp på taket till Apples kontor på Savile Row 3 för att undersöka möjligheterna att hålla konserten där.

42 minuter

Inga pressmeddelanden skickades ut, inga radiostationer underrättades och inga affischer sattes upp då Sergant Pepper och hans band spelade live för allra sista gången.

Den första låten som mötte de förvånade Londonborna var "Get back". Bland övriga låtar finns klassikerna "Don't let me down" och "I've got a feeling". Innan polisen efter 42 minuter avbröt spelningen hade gatorna och de kringliggande taken fyllts av nyfikna människor.

Takkonserten var Beatles första spelning sedan 1966 då de slutade turnera. Den kom också att bli deras sista. 1970 meddelades att bandet hade upplösts.

I dag finns stora delar av konserten att se på Youtube.