Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Beat för beat bort från bandet

För Håkan "Obnoxiuz" Yngwe spelar det ingen roll om han gör låtar på engelska eller svenska. Känslan får avgöra för rapartisten från Hisingen som släpper sitt debutalbum på onsdagen.
När GP träffar Håkan Yngwe på en bar i centrala Göteborg har han redan hunnit beställa in två öl till sig själv. Under t-shirtens ärmar tittar flera tatueringar fram. Den senaste, med budskapet Rotten Gothen, är bara tre veckor gammal berättar 26-åringen med artistnamnet Obnoxiuz.
- Rotten Gothen, vi kallar oss så i vårt kollektiv. Det är den jag är, liksom. Men det är bara jag som har vågat skaffa mig en tatuering. Det är skit samma om den är ute om tio år. Jag gillar tatueringar.
Efter en stund dyker en av polarna, med artistnamnet CalleP, upp med en skiva som han bränt ner beats på. Det är förberedelserna inför kvällens releasespelning på Pustervik som är i full gång. CalleP är en av ett tiotal gästrappare som bidragit till Håkan Yngwes fullängdsdebut Channel X som släpps på Göteborgsbolaget Illizit Muzik i dag.
- Egentligen hade jag inte tänkt att vara med på plattan alls själv, förklarar Håkan. Det började med att en polare förslog att jag skulle producera en skiva med andra rappare bara. Men så tänkte jag "äh, va fan". Jag är ju trots allt rappare själv så jag fyllde ut skivan med mina egna grejer, säger Håkan, som började göra egna låtar som 15-åring.
I ungefär ett år har han arbetat med Channel X hemma i lägenheten i Backa, där han har all nödvändig utrustning. Emellanåt har det varit tufft att kombinera skapandet med heltidsjobbet vid löpande bandet på Volvo. Men Håkan har inte haft någon större tidspress på sig från Illizit utan har kunnat jobba i sin egen takt.
- Jag måste ha rätt känsla när jag jobbar. Känner jag för att göra beats en dag så jobbar jag med, och känner jag för att skriva texter så jobbar jag med det. Känner jag inte för något så sätter jag mig och kollar på Simpsons i stället.
Bland det första man tänker på när man lyssnar på Channel X är den inkonsekventa blandningen av engelska och svenska låtar. Någon bra förklaring till denna egenhet har inte Håkan.
- Vissa låtar passar bättre på engelska och vissa är bättre på svenska. Det bara faller sig naturligt. Det viktiga för mig är att låtarna innehåller mycket humor. Det finns lite av det i hiphop-kretsar. Jag vill spexa med låtarna och ändå få det att låta seriöst. Det finns väl någon politisk grej med på Channel X, men annars handlar det om underhållning, helt enkelt.
På frågan vem som inspirerar honom mest svarar Håkan "mina vänner".
- Sen får jag nog erkänna att man kan höra en del Eminem i låtarna. Jag lyssnar inte längre på Eminem eftersom jag inte tycker att det han gör nuförtiden är bra, men hans musik sitter väl fortfarande kvar här någonstans, säger Håkan och klappar sig på bakhuvudet.
Han tror att det handlar en del om flyt att han får ge ut Channel X på skivbolaget Illizit. Håkan känner många som sitter med en hemmastudio och producerar material som aldrig når en större publik. Nu när han väl har fått chansen hoppas han att det så småningom leder till att musiken blir en lönande heltidssysselsättning
- Ärligt talat blir det nog tufft, men jobbar man på Volvo måste man ju hoppas på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.