Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bea Uusma | Expeditionen – Min kärlekshistoria.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bea Uusma | Expeditionen – Min kärlekshistoria

Bea Uusmas bok om Andrée-expeditionen handlar om livet. Hur det, trots noggrann planering, så ofta inte stämmer mellan förväntningar och verklighet, skriver Bella Stenberg.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Bea Uusma

Expeditionen – Min kärlekshistoria

Norstedts

Tre försvunna. Hjältar, enligt samtiden. Enligt senare uppfattningar naiva – eller äregiriga – män fångade i nationalismens yra. Ingenjör Andrées polarexpedition 1897 skulle äntligen föra in Sverige i kampen om polerna. När de passerade Nordpolen i sin luftballong skulle en boj släppas ner som markör – det här var innan man visste att det inte finns något fastland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

33 år efter avfärden från Spetsbergen och försvinnandet hittades deras läger, inte ens i närheten av polen. Genom anteckningar kan resan rekonstrueras – men dödsorsaken förblir okänd. Andrée, Frænkel och Strindberg hade mat, mediciner, ett tält, varandra. Spekulationerna har varit många och flera böcker har skrivits. Bea Uusmas är tveklöst den vackraste.

Uusmas jakt på dödsorsaken och på ett eget avslut får löpa jämsides med Andrées expedition. Inte lika dömd på förhand – hennes skildringar av förberedelserna visar att svenskarna är förvånansvärt okunniga, oförberedda, ofta rentav korkade – men utan särskilt goda förutsättningar. Hon gör flera misslyckade försök att besöka Vitön, glaciärön där männen avled. Ismassorna släpper inte fram båten.

Hon är metodisk, men skriver med värme och kärlek. Rotar i arkiv, jagar skelettdelar, hittar nya bevis. Går pedagogiskt igenom alla de förslagna dödsorsakerna: nedkylning, narkotiska preparat, olika förgiftningar, triknininfektion. Hon utbildar sig till läkare. (Inte för gåtans skull. Eller?) På papper gör hon en brottsplatsanalys tillsammans med en kriminaltekniker. Till sist når hon Vitön. Sätter sig på den kalla klippavsatsen där Andrées kropp hittades, ser vad han ser. Men sedan då?

Vid läsningen tänker jag flera gånger på Jenny Diskis biografiska reseskildring På tunn is: En resa till Antarktis. Berättelserna har likheter i det målmedvetna sökandet utan svar – i Diskis fall handlar det också om en längtan efter vitheten, tomheten – och i det tragiska och oavslutade.

Och det är något som lockar med det där vita och outforskade. Min polarfascination gäller expeditionerna söderut – Sydpolentvåan Scott, hjälten Shackleton – men jag har lätt att förstå Uusmas fixering. Den är inspirerande, trots att hon kanske passerar gränsen. Hon förstår nog aldrig riktigt själv varför hon gör det här. Hon bara måste.

Uusmas nätta bok är en sorglig historia, förstärkt av den nyförlovade Nils Strindbergs brev hem till fästmön. Breven är infogade mellan texterna om författarens egna resor och efterforskningar. Hon ritar en ny karta över lägret och ställer över 13 siduppslag upp ett rutmönster, dag för dag, för att hitta eventuella oupptäckta samband mellan vad de gjort, ätit, medicinerat. (Den illustrerade utgåvan av boken kan inte vara annat än oemotståndlig.)

Slutsatsen om dödsorsaken är ingen nyhet eller överraskning. Men det – eller Uusma – är ju inte det viktiga. Expeditionen, kärlekshistorian, handlar om livet. Hur det, trots noggrann planering, så ofta inte stämmer mellan förväntningar och verklighet. Så försvinner drömmarna på två parallella vägar in i vitheten.

.

Vem: Bea Uusma
Vad: Aktuell på Bokmässan
När: Bea Uusma framträder bland annat i Norstedts monter i dag klockan 16.20 och på seminariet Upptäcktsresan som livsprojekt i morgon klockan 12.00.

.

ÄMNET
Författare, illustratören och läkaren Bea Uusmas bok Expeditionen – En kärlekshistoria.

SKRIBENTEN
Bella Stenberg är kritiker och medverkar regelbundet i GP.