Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bawar Ismail: Räddningstjänst som inte får rädda liv

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I torsdagens GP kunde man läsa om hur våld och hot blivit en allt större del av räddningstjänstens vardag. Per-Anders Lindfeldt, insatsledare för räddningstjänsten, ger en oroväckande bild av verkligheten. Vid ett tillfälle, när de försökte släcka en brand på en skola, blev de bortjagade av ett tiotal personer, berättar Lindfeldt i GP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

År 2009 kastades en fem kilo tung sten genom rutan på en brandbil som ryckt ut till Hjällbo för ett larm. I dag återfinns stenen i en glasmonter i räddningstjänstens lokaler som en påminnelse om varför deras arbete är viktigt.

En situation där utryckningspersonal känner sig rädda och hotade bör givetvis leda till åtgärder. I debatten förekommer dock samma tröttsamma klyschor till ursäkter kring varför våldsbenägna unga män attackerar räddningstjänsten.

Det sägs att de är frustrerade, att de lever i utanförskap och att de saknar hopp om framtiden. På Expressen Debatt skriver kuratorn Shadan Lotffi att det är barn med låg självkänsla och utbredd misstro mot samhällets institutioner som ligger bakom våldet (16/2). Hon citerar även rapgruppen Kartellen: ”Våra politiker skrattar och skålar medan ungarna i förorten trampar på nålar”.

Det är exakt en sådan falsk bild av ett samhälle som övergett förorten som ger förövarna den ursäkt de vill ha för att bruka våld mot polis och räddningspersonal. Men vilka politiker är det som skrattar och skålar medan förorten sätts i brand? Skålar Löfven? Skrattar Fridolin?

Att svenska politiker inte skulle bry sig om förorten är givetvis trams. Det är en lögn som Kartellen glatt förmedlar i sin musik, det är en lögn vars syfte är att göra förortens invånare till offer.

Men hur många politiska partier har inte, främst de till vänster, gjort förorten till en politisk fråga för mer sociala insatser, utbyggd välfärdsstat och kamp mot rasism? Hur många krönikörer och tyckare har inte skrivit spaltmeter efter spaltmeter om att förorten inte bör demoniseras? Är det inte den rödgröna regeringen som vill rusta upp miljonprogrammen med klimatsatsningar?

Att svenska politiker skiter i förorten är en lögn som borde avfärdas omedelbart. Ingen tjänar på att förortens invånare utmålas som hjälplösa offer. Eller ja, förutom de våldsverkare som hittar på ursäkter för att ge sig på brandmän som försöker släcka bränder. De våldsvurmande unga männen måste stoppas. Deras barnsliga gangsterlekar är ett hot mot de modiga människor inom räddningstjänsten som varje dag försöker bistå människor i nöd.