Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Barnvagn släpades - förare avstängd

En barnvagn med en fyraårig pojke släpades på utsidan av en buss i Stockholm. Busschauffören har nu stängts av från fortsatt arbete.

– Han är avstängd tills man vet vad den här händelsen får för konsekvenser för honom, säger Elisabeth Andreasson, affärsutvecklingsdirektör vid Keolis, som driver SL:s busstrafik.

Händelsen, som skedde i fredags, är polisanmäld av den drabbade familjen.

Mamman har uppgett att bussdörrarna slog igen om hennes armar när hon var på väg av bussen med barnvagnen. Vagnen släpades på utsidan när bussen körde iväg.

– Bussen har undersökts och det var inget tekniskt fel på den. Den fungerar som den ska, säger Elisabeth Andreasson.

Hur mamman ändå har kunnat fastna kan Andreasson inte svara på.

– Bussen ska inte kunna köra iväg om inte dörrarna är stängda.

TT: Alla som åker buss med barnvagn undrar säkert hur man ska göra för att inte hamna i samma situation. Vad ska man tänka på?

– Jag antar att den här mamman har gjort precis som vanligt. Det är inte normalt att chauffören kör iväg när en person håller på att gå av bussen. En uppmärksam chaufför ska titta bakåt för att se om alla gått av. Det finns backspeglar som gör att man ser både insidan och utsidan av bussen. Det här ska ju inte hända.

Elisabeth Andreasson hoppas att polisen redan under måndagen låter Keolis få tillgång till den inspelning från bussen som visar vad som hänt.

– Exakt vad som fallerat här vet vi inte än.

Företaget har kallat in chauffören till platschefen för genomgång om vad som hänt och hur han agerat. Mannen har redan erkänt att det var han som körde bussen vid händelsen.

Efter olyckan hörde familjen av sig till SL, som ansvarar för kollektivtrafiken i Stockholm. Där fick man, enligt familjen, ett nonchalant bemötande.

– De hänvisade oss till att göra en anmälan på nätet och brydde sig inte om att ta reda på om bussen och föraren var lämpliga att ha kvar i trafik, säger Patrick Bailey, pappa i familjen.

Ingen från SL har hört av sig till familjen.

– Deras agerande är under all kritik. SL duckar undan ansvar och hänvisar vidare till underentreprenören Keolis som tidigt markerade att de tar det här på största allvar. Men SL har huvudansvaret, säger Patrick Bailey.

Ännu på söndagen mådde familjen dåligt av det som hänt.

– Min fru är fortfarande väldigt chockad och vill inte gå ombord på en buss. Om hon inte hade orkat hålla i vagnen hade den ramlat och hamnat under bakhjulet, utan tvekan, säger han.

Av barnen är fyraåringen som satt i vagnen den som är mest oberörd.

– Vagnen svängde runt och gick parallellt med bussen. Han visste inte riktigt vad som pågick och förstod inte varför vagnen åkte baklänges.

Den åttaårige storebrodern som först försökte få upp dörrarna från utsidan och sedan sprang fram och bankande på framdörren mår relativt bra. Värre är det för den sexårige brodern som, utan att kunna göra något, stod på trottoaren och såg allt.

Självklart ska man bli bra bemött när man tar kontakt med SL:s kundtjänst, säger Gunilla Glantz vid SL:s pressjour.

Men hon menar att det är Keolis, som både äger bussarna och anställer chaufförerna, som är skyldiga att reda ut vad som hänt. Det är också Keolis som ska ha vidare kontakt med familjen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.