Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barnläkarens kollegor vittnade

Barnet fick narkosmedlet tiopental vid ett tidigare tillfälle, uppgav ett vittne i rätten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På den fjärde rättegångsdagen mot den dråpåtalade läkaren förhördes hennes kollegor.

Förhandlingarna i Solna tingsrätt följdes av ett 20-tal åhörare. Den 57-åriga läkaren, klädd i grönt, satt tillbakalutad och antecknade flitigt under förhören.

Kvällen då barnet dog fanns, utöver läkaren och de anhöriga, två undersköterskor i rummet. En av dem minns att flickans familj bad läkaren om mer medicin, eftersom de upplevde att barnet hade ont.

Hon uppfattade att läkaren gav barnet sprutor två-tre gånger. Vad de innehöll vet hon inte. Läkarens advokat Björn Hurtig antydde att det kan ha varit koksalt, vilket kvinnan medger.

Hurtig kallade också ett eget vittne, en sjuksköterska som hade hand om barnet vid ett annat tillfälle. Hennes roll är att bevisa att flickan fått tiopental, det narkosmedel som hittades i dödlig koncentration i barnets blod, tidigare.

-Jag drog själv upp tiopental i sprutan. I och med att tiopental är kramplösande så valde doktorn att söva på det, sade hon.

Mammans bror gav samma bild som övriga vittnen - föräldrarna vädjade om att barnet skulle få medicin. Han såg också läkaren hålla i en spruta.

-Hon sade att det var något liknande morfin, sade han, utan att komma ihåg att sprutan gavs.

Däremot drog han sig till minnes att barnet dog kort därefter.

Den andra undersköterskan i salen, som var med den sista timmen innan barnet dog, minns inte att någon gav flickan medicin.

Nästa vecka förhörs en lång rad medicinska experter med olika förklaringar till hur den dödliga koncentrationen kunde hittas i flickans blod.

Advokat Peter Althin, föräldrarnas biträde i rätten, avfärdar helt vikten av sjuksköterskans vittnesmål - att barnet fått tiopental tidigare, åtta dagar före sin död.

-Det har egentligen ingen betydelse för det är så låga halter och kan inte ha påverkat resultatet av obduktionen, säger han till TT.

Althin påpekar även att det ingenstans i journalerna finns antecknat att flickan verkligen fått tiopental.