Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barnens zoo för nyfikna och djurälskare

För 46:e året i rad slog Slottsskogen på torsdagen upp grindarna för Barnens zoo. Här får barn och vuxna hänga med getter, får och grisar och lära sig allt möjligt om dem. För de som vågar får man även klappa djuren.

På torsdagen var det säsongspremiär för Barnens zoo. Det har funnits i 46 år och lockar både unga och gamla besökare. Här får man träffa och klappa getter, får, lamm och hängbukssvin, om de vill bli klappade. Där finns också kaniner, höns och ankor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Barnens zoo finns för att sprida kunskap om djur och natur, ett ställe där barnen får vara med djur och lära sig respektera dem, säger Anna Schönström, djuransvarig i Slottsskogens djurpark.

Sociala getter
Hon berättar att getterna är de mest sociala av djuren. Det märks vid vårt besök, det är flera getter som gärna vill bli kliade och klappade. Tre gånger om dagen kommer personalen ha ”matprat” när djuren är ute, då matar man dem och berättar om dem.
Arvid Skantze, 15 månader vågar sig fram och klappar en av getterna som är mycket större än honom själv. Det slutar med att han drattar på ändan, men han är lika glad för det.
Ebbot Netz även han 15 månader har besökt Barnens zoo tidigare berättar mamma Karin Netz, men han var så liten då så det minns han inte. Men i dag på premiären uppskattar han det. Han springer glatt runt och tittar och klappar djuren. Grisarna var en succé berättar mamma.
– Det är super för oss som bor i stan att få träffa djur. Vi bor så nära så vi är ofta i Slottsskogen, så vi har sett framemot att det skall öppna. Vi kommer att komma tillbaka, säger Karin Netz.

Sned käft
Att Barnens zoo funnits i 46 år ger många återkommande besökare som minns djur från när de var barn.
– Vi hade en kronhjort för många år sedan med en sned käft, den var det många som såg och minns. Den får vi frågor om cirka 20 år efter att den dött, berättar Anna Schönström.
Barnens zoo är öppet varje dag fram till den 24 september.