Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barnen tryggare hos nalledoktorn

När gosedjuret skadas gör det ont i barnet också. Mötet med blivande doktorer och med sjuka nallen i famnen kan vara den brygga som gör barnen trygga inför sjukhusbesöket. - Om inte doktorn hade funnits så hade det inte varit någon som kunde hjälpa Mio, säger Elvin Granander, fem och ett halvt år.

Hårt i famnen håller han den lilla ljusbruna nallen med randig tröja, som undersökts och behandlats och som nu är frisk igen, om än med brandgula bandage runt armarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Han hade fått hål i båda armhålorna, säger Elvin allvarligt.

I vanliga fall håller han till på förskolan Myran i Fiskebäck i Göteborg men denna väldigt speciella dag var han ett av 140 barn i åldrarna 3-6 år som fick ta med sig sina gosedjur och komma till Nallesjukhuset på Sahlgrenska.

Blåljus och sirener

En gång per termin skapar läkarstudenter där en miljö så autentiskt att den bitvis är lätt att förväxla med verkligheten. Här finns mottagningen, operationssalen med riktiga skalpeller och saxar och röntgenplåtar, som barnen får studera. De får veta vad första hjälpen är och gå ut och titta in i en väntande ambulans och till och med sätta på blåljus och sirener.

- Syftet är att få barnen att känna sig trygga med sjukvården, säger läkarstuderande Rebecca Gyllenram, och vi försöker skapa en glad och positiv stämning.

Företeelsen finns runt om i världen och i Sverige på de orter som har läkarprogrammet. En studie i Tyskland har visat, enligt Rebecca Gyllenram, en mätbar skillnad i trygghet mellan barn som varit på ett Nallesjukhus och de som inte fått vara med om det.

Brutit pannan

En viktig bonus är att studenterna får lära sig att prata med barn och därmed patienter.

- Det är en utmaning för den egna fantasin att möta barn, men man lär sig att prata på ett enklare sätt och det är också viktigt i mötet med vuxna så att de förstår läkaren, säger Rebecca Gyllenram.

Elin Karlssons Kossan Mu har brutit pannan, benet och armarna men har fått en spruta och behandlats så nu mår hon bra.

- Det har varit en bra dag, det är roligt att lära sig mer om doktorns grejer, säger Elin, också fem och ett halvt.