Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barnen klusterbombernas offer

Muammar Gaddafis styrkor använder klusterbomber i Misrata, uppger människorättsgrupper på plats och Läkare utan gränser vittnar om mängder av skadade i staden. I Brega talar rebellerna om en snar seger.

Muammar Gaddafis styrkor fortsätter att angripa den libyska staden Misrata. Minst 100 raketer träffade staden på lördagen, enligt rebellerna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt uppgav en läkare att barnen är klusterbombernas främsta offer.

-Skadorna visar sig som sår över hela kroppen, de tränger in i hela kroppen - ögon, huvud - och de sliter sönder huden, sade läkaren Mohamed al-Faqih sade till al-Jazira.

Hjälporganisationer och invånare beskriver situationen för civila som allt mer desperat. Få områden skonas från striderna och bristen på mat och medicin är skriande.

-Mörkret är totalt för Misrata. Det finns inga sjukvårdsinrättningar som har utrustning och fungerar ordentligt, sade al-Faqih.

Slår mot maten

Under lördagen tycks regeringstrupperna ha koncentrerat sig på att slå ut livsmedelsproduktionen i Misrata. Enligt rebellerna träffade granaterna ett mejeri, flera bagerier och en fabrik som producerar matolja.

-Han verkar vilja svälta ut befolkningen, sade Gemal Salem, talesman för rebellerna.

Tre rebeller och tre civila dödades och minst 48 människor skadades, enligt Gemal Salem.

Medan striderna pågår om Misrata, 20 mil från huvudstaden, letar den amerikanska regeringen frenetiskt efter ett land som skulle kunna erbjuda en tillflykt för Gaddafi, skriver New York Times.

Vem tar emot Gaddafi

Med tanke på ett framtida åtal mot Gaddafi vid den Internationella brottmålsdomstolen (ICC), är USA:s lista på tänkbara länder kort.

Högt uppsatta tjänstemän har sagt till tidningen att de överväger att försöka hitta ett land som inte skrivit på Romfördraget om att lämna ut den som åtalas vid ICC.

Det innebär att Gaddafi skulle kunna resa till något annat land i Afrika där omkring hälften av länderna står utanför fördraget. Inte heller USA har skrivit under, av rädsla för att landets militärer eller underrättelseagenter skulle kunna åtalas.

-Vi har lärt oss några läxor i Irak, och en av de viktigaste är att libyerna själva måste vara ansvariga för regimskiftet, inte vi, sade en hög amerikansk regeringstjänsteman. -Vad vi helt enkelt försöker göra är att hitta ett fredligt sätt att organisera en sorti.