Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barndomsvänner från Göteborg strider i Syrien

Flera göteborgare har redan dött i krigets Syrien. Andra strider där just nu. Några har känt varandra sedan barnsben. Några är släktingar.

Karim är 23 år, skriven i Angered och har tidigare bott i Bergsjön. För åtta månader sedan reste han till Turkiet, där han enligt brodern i ett flyktingläger träffade den grupp han strider med. Frustrationen över att omvärlden inte stoppar kriget gjorde att han åkte ned.

– Vissa tror att han är där för skojs skull, eller för att utnyttja situationen och få något ut av det, eller för att döda folk. Han är där för att hjälpa till! säger brodern.

Väl på plats träffade han även sin 23-årige kusin, Abbas, som GP tidigare har berättat om och som stupade förra månaden.

Familjen oroar sig nu över Karims liv.

– Ingen vill skicka sin bror eller familjemedlem till en sådan plats, säger brodern.

Familjen fick det chockerande beskedet först efter att han var på plats i Syrien. De har själva inget sätt att nå Karim.

– Han ringer då och då, jag vet inte om det är syriska eller turkiska nummer, med vanliga kontantkort. Det är väldigt dålig täckning.

Förra veckan lyckades GP komma i kontakt med Karim, som berättade att han befann sig långt in i Syrien och hade dålig tillgång till internet.

Han gick fram till för ett par år sedan på gymnasiet i Göteborg tillsammans med Nasir, en 22-åring från Bergsjön som rapporterades död i slutet av januari. De hängde alltid ihop, enligt männens tidigare lärare.

– De struntade i det mesta i ettan på gymnasiet och hängde mest omkring med hängiga byxor, baseballkepsar och huvtröjor, lyssnade på musik och snackade, säger han.

Men sedan satsade de på skolan och gick ut med bra resultat. De hade kommit in på en utbildning och verkade glada och fulla av framtidshopp, enligt läraren.

– Jag blev bestört när jag hörde om att de hade åkt till Syrien. Det finns många elever som jag hade kunnat tro skulle gå den här vägen, men inte de här två.

Karim och Nasir var noga med sin religion och iakttog högtider som ramadan, men inte mer än många andra, enligt läraren.

Banden var täta mellan Karim, Abbas och Nasir. Karim och Nasir gick på grundskolan tillsammans, där även Karims kusin Abbas gick. Abbas bodde några hundra meter från Nasir.

– De umgicks med varandra, men jag vet inte om de planerade detta tillsammans, säger en äldre släkting till Abbas.

Abbas berättade för sin familj om resan ungefär en månad innan han åkte. Fram till dess levde han som vanligt och studerade på en högskola.

Släktingen försökte övertala honom att i stället hjälpa till med ekonomiskt stöd.

– Jag sa att han inte borde åka, man kan hjälpa på andra sätt. Men han köpte inte det, säger släktingen.

Även om Abbas efter sin död har hyllats på internet som jihadkrigare var han inte fundamentalist, menar hans släkting.

– Han var praktiserande neutral muslim, inte extrem, säger han.

De tre männen ska alla ha åkt ned till Syrien vid olika tillfällen. De anhöriga som GP har pratat med säger sig inte känna till att de hade blivit rekryterade i Göteborg – även om misstankar finns. Karim och Nasirs tidigare lärare berättar att de och andra elever brukade säga ”om det skiter sig i Sverige kan man alltid sticka ned och kriga”.

Det uppfattades då som ett dåligt skämt.

– Orsaken till att all frustration och ilska finns, att de sticker till Syrien, är att det är helt omöjligt att få jobb för de grabbarna, säger han.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se


Fakta: Minst fyra har stupat

GP har lyckats bekräfta att fyra göteborgare har dött i Syrien genom anhöriga och andra personer i deras omgivning. Två av dem kommer från Angered, två från Bergsjön. Ingen av dem ska härstamma från Syrien. En femte svensk, vars identitet GP inte har kunnat bekräfta, har rapporterats död.

Abbas, blev 23 år.
Uppvuxen i Bergsjön.
Stupade den 12 juni, i Idlib, nordvästra Syrien, enligt en Facebooksida som publicerar uppgifter om striderna.
Läste på högskola till sjöingenjör.

Karim, 23 år.
Skriven i Angered, har tidigare bott i Bergsjön.
Strider nu i Syrien.

Kusin till Abbas. Dagen efter att Abbas uppgavs stupad publicerade ett Facebookkonto som har tecknats i Karims namn en bild, som enligt journalisten Per Gudmundsson föreställer Abbas, Karim och Nasir. I kommenteraren står det att han är stolt över Abbas och Nasir och att de ska mötas i paradiset.

Nasir, blev 22 år.
Rapporterades stupad i slutet av januari.
Uppvuxen i Bergsjön.

Gick i samma grundskola som Karim och Abbas, och samma gymnasium som Karim.

Hassan, blev 21 år.
Uppvuxen i Angered. Läste industriell ekonomi på högskola.
Rapporterades stupad i april.

Uppges ha varit ledare för gruppen Svenska Mujahedeen Fi Ash-Sham, som i november förra året lade upp en video på Youtube, där svenska muslimer uppmanades ansluta sig till striderna.

Ali, blev 21 år.
Uppvuxen i Angered.
Rapporterades stupad i april.

Anhöriga till de båda männen från Angered har inte velat berätta närmare för GP om hur det gick till när de reste till Syrien. De kan mycket väl ha känt varandra. Ali bodde på samma gata som Hassan och gick under en period i samma lågstadieskola som honom.

Tidigare dömd för ringa narkotikabrott och grov stöld.

FOTNOT: Karim, Nasir, Abbas, Hassan och Ali heter egentligen något annat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.