Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Barnakuten överfull efter RS-epidemi

En kraftig epidemi av RS-virus bland spädbarn skapar platsbrist på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. – Det är viktigt att föräldrarna förstår hur man undviker smitta, säger barnläkaren Anders Lindblad.

Sedan början av veckan har mer än 120 barn per dygn sökt vård för RS-viruset på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Majoriteten av barnen har varit andningspåverkade, och de flesta bar också på viruset. 20 barn ligger just nu på akutavdelningen och fyra barn har totalt behövt vårdas på intensivvårdsavdelningen.

– Det har varit extremt många som sökt, och det är en väldigt tidig topp. Normalt har vi mest problem i januari eller februari. Akutavdelningen har tömts på barn med andra mer vanliga medicinska problem. I princip tränger RS-barnen ut de andra och vi har väldigt svårt att få plats, säger Anders Lindblad.

RS-viruset bryter ofta ut som en vanlig förkylning, men drabbar barn under sex månader eller kroniskt sjuka äldre barn särskilt illa. Barnen får ofta stor slemproduktion, vilket leder till hostattacker och täppt näsa. Barnet blir trött, kan få feber och tappar aptiten. Slemproduktionen gör att barnet får svårt att andas och får svårigheter med att ta upp syrgas ur luften. Problemen kan i längden leda till lunginflammation.

– Gör man ingenting åt det kan RS-viruset vara väldigt farligt. Barn kan dö av det, även om det är extremt sällsynt. Om barnet blir väldigt trött, har svårt att äta eller om andningen blir ansträngd bör man söka hjälp på en barnmottagning eller vårdcentral, säger Anders Lindblad.

Sahlgrenska vill nu varna föräldrar till barn under sex månader för epidemin. Och det finns en del saker man kan göra för att minimera risken för smitta.

– Man ska inte åka till Ikea eller gå på rean med barn som är under sex månader. Låt barnet hellre vara hemma. Man ska heller inte bjuda hem andra barn som är sjuka. Det är också viktigt att vara noga med handhygienen och att se till att inte hosta rakt på barnet. Är syskonet sjukt kan det också vara bra att hålla lite avstånd mellan dem, säger Anders Lindblad.

Om ett barn har fått infektionen är det viktigt att föräldrarna hjälper det att rengöra näsan. Detta eftersom barn helst andas genom näsan. Att rengöra näsan gör det lättare för barnen att andas och äta samtidigt.

Vad den kraftiga epidemin beror på kan ingen svara på i dag.

– Det är ingen som vet varför, och jag har ingen teori. Epidemierna kommer tillbaka varje år eftersom man inte blir immun mot RS-infektionen. Men när barnen blir äldre växer lungorna och luftvägarna, vilket gör att viruset uppträder som en vanlig förkylning, säger Anders Lindblad.

Mer information går att hitta på Sahlgrenskas respektive vg-regionens hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.