Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barn får gratis glasögon

Gratis glasögon. I alla fall om du är mellan 0 och 8 år. Nu har både Smarteyes och Lensway bestämt sig för att ge bort glasögon till barn med synfel.

- Det var något vi gjorde igår efter att vi fick ta del av majblommeundersökningen. Vi fick nästan en chock internt. Är det verkligen så många barn som går runt och inte kan se, säger Fredrik Wistrand, vd på Smarteyes.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Barnhjälpsorganisationen Majblommans undersökning, vars resultat presenterades i slutet av 2011, visar att många barn med synfel inte får glasögon från landstinget. I Stockholm får familjerna ingen hjälp alls och i övrigt varierar bidragssumman kraftigt mellan olika landsting.

Det tycker företaget Smarteyes är fel. Därför erbjuder man nu alla barn mellan 0 och 8 år gratis glasögon. Villkoret är att barnet har ett recept från landstingets ögonläkare som beskriver synfelet och bekräftar att barnet behöver glasögon. Barnet får max ett par glasögon per år och får välja fritt bland Smarteyes bågar.

–Tandvård betalar landstingen men glasögon får många familjer själva stå för. Kan inte barnen se ordentligt kan de varken leka eller lära sig att läsa och skriva. Därför vill vi på Smarteyes hjälpa dessa familjer med det som vi är bra på, glasögon, säger Fredrik Wistrand.

Och nu hänger företaget Lensway på idén.

– Precis som Smarteyes tycker vi att det är under all kritik att inte alla landsting subventionerar glasögon till barn. Glasögon är ett hjälpmedel som ska avhjälpa en funktionsnedsättning. Vi ställer oss på barnens sida och skänker bort gratis glasögon till alla barn mellan 0 och 8 år, säger Martin Gellerstedt, marknadschef på Lensway.

Fö att få ett par glasögon från Smarteyes gör man såhär:

- Då går man till sin ögonläkare och så kommer ögonläkaren fram till att man behöver glasögon. Så tar man med sig receptet och går till närmsta Smarteyes butik och hämtar ut ett par gratis glasögon- det är det enklaste du kan göra, säger Fredrik Wistrand.

För att få ett par glasögon från Lensway loggar man in på Facebook. Går till Lensways Facebooksida och klickar på fliken "gratis glasögon". Sen följer man bara instruktionerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.