Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bara tre av tio använder kondom

Unga är nöjda med sitt sex. Men tar gärna en risk och skippar kondom.

Bara tre av tio unga använde kondom vid det senaste samlaget. Majoriteten valde ett renodlat graviditetsskydd som p-piller eller spiral istället. Det visar en ny stor undersökning om ungas sexvanor som presenterades i dag tisdag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är bara kondom som skyddar mot könssjukdomar. Men man ska komma ihåg att de flesta har sex med någon de har en relation till. Oskyddad sex sker ofta inom en relation, säger Ronny Heikki Tikkanen, en av forskarna bakom studien som genomförts bland 15 000 personer i åldrarna 15-29 år.

En orsak till den låga kondomanvändningen är bristande information. Över hälften av de unga bedömer att de inte fått tillräcklig information om könssjukdomar och hiv i skolan. Och cirka 40 procent säger sig ha svårt att använda kondom.

Undersökningen visar att de som sexdebuterar tidigt samt personer som använder mycket alkohol och droger har ett riskbeteende när det gäller sex. Socialt utsatta personer är överrepresenterade bland dem som har haft oskyddat sex med nya eller tillfälliga partners.

Personer som haft många sexpartners eller könssjukdomar tillhör också riskgrupperna.

- Ofta har de haft klamydia. De upplever inte klamydia som allvarligt, säger Ronny Heikki Tikkanen.

Studien visar samtidigt att de allra flesta är positivt inställda till en partner som föreslår kondom. Men det finns ett gap mellan attityd och handling.

För att nå ett ökat kondomanvändande måste bland annat primärvård och ungdomsmottagningar bli bättre på att till exempel identifiera riskgrupperna.

- Frågan är om personalen ser de här grupperna. Ett första steg kan vara att öka antalet manliga besökare på mottagningarna och ta in mer manlig personal. Det behövs ett samlat nationellt grepp i Sverige. Det finns ett glapp mellan kunskapen och hur man gör sina insatser, säger Anna Larsson vid Hivprevention i Västra Götaland.

Majoriteten av de svarande i studien ser positivt på sin sexdebut såväl som på det senaste samlaget, i synnerhet männen. En förändring jämfört med tidigare studier är att kvinnorna har lika många sexpartners som männen, tre under det senaste året och tolv-tretton totalt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.