Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Pasokledaren Evangelos Venizelos.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bara ett parti i nytt teknokratstyre

Ett nytt kapitel i Greklands kris har inletts med högerledaren Antonis Samaras installerad som premiärminister.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han ser dock ut att bli mer isolerad än väntat. Då stödpartierna inte vill ställa upp får han fylla på med teknokrater.

Namn på ministrar började läcka ut så snart det i dag stod klart att Samaras fått det stöd i parlamentet i Aten som han behöver. Han backas upp av socialistpartiet Pasok och vänsterpartiet Demokratisk vänster - vilket på pappret ger 179 av 300 mandat.

Namnen antyder dock att Samaras, utöver ministrar från de egna leden, får nöja sig med teknokrater. Varken Pasok eller Demokratisk vänster verkar vilja offra några av sina folkvalda politiker på de otacksamma ministeruppdrag som erbjuds.

För att hitta en finansminister fick jakten bedrivas bland bankdirektörer. Frågan har enligt en bankkälla TT talat med gått till Vassilis Rapanos, ordförande för den grekiska storbanken National Bank och chef för Greklands bankförening. Vad svaret blir väntas bli klart på onsdagskvällen eller tidigt på torsdag.

Rapanos, tidigare ekonomiprofessor vid Atens universitet, har arbetat som rådgivare till den grekiska regeringen i EU-frågor. Dessa erfarenheter från Bryssel lär Rapanos kunna dra nytta om han tackar ja till erbjudandet.

På kort sikt är regeringens viktigaste uppgift att snabbt få till en omförhandling av villkoren för nödlån från EU och IMF. Lånen har frusits inne sedan i maj, då konkurshotade Greklands reformprogram gick in i väggen.

Planen är att forma en "nationell förhandlingsgrupp", som ska driva frågan.