Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bangkoks protester drabbar anställda

De demonstrationer som har vållat kaos i Bangkoks centrum och tvingat shoppingcenter och hotell att stänga hindrar också över 63 000 thailändare att arbeta, sade myndigheterna på tisdagen. Samtidigt skärpte regeringen tonen mot de rödklädda demonstranterna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regeringsmotståndarna har valt en stor gatukorsning i hjärtat av Bangkoks affärsdistrikt till bas för sina nu drygt fyra veckor långa protester i Thailands huvudstad.

Enligt en regeringstalesman har 63 601 anställda tillfälligt förlorat sitt arbete då 13 hotell, fem varuhus och 30 bankkontor fått ställa in driften. Eftersom inget slut på protesterna skymtar har arbetsdepartementet beordrat företagarna att fortsätta betala ut de anställdas löner och försöka förmå dem att ta semester eller annan ledighet.

Skarp eld

I sitt varningsbudskap sade regeringen att skarpa skott och tårgas kommer att möta demonstranterna om de drabbar ihop med militären igen. Den sade sig också vara fast besluten att stoppa protesterna - dock utan att ange någon tidsfrist. I det misslyckade försöket den 10 april att skingra rödskjortorna dödades 25 människor och 800 skadades.

Inför denna barska attityd och de truppstyrkor som satts in i Bangkok blåste demonstranterna på tisdagen av sina planer på att marschera mot finansdistriktet Silom.

-Men när soldaterna dras tillbaka, då tågar vi mot Silom, sade ledaren Nattawut Saikua. Han sade också att rödskjortorna ska stanna "på obestämd tid" i det shoppingdistrikt där de varit sedan den 3 april.

Militärt avgörande

Premiärminister Abhisit Vejjajiva ville på tisdagen inte utesluta att belägringstillstånd införs för att få bort motståndarna från protestlägret i shopping- och hotelldistriktet Rachaprasong.

-Militären får besluta om belägringstillstånd ska proklameras eller inte, sade han till journalister. -Vi kommer att agera snabbt och så gott vi kan. . . men läget är besvärligt eftersom demonstranterna är beväpnade.

"Terrorister" utpekade

Även armén höjde tonläget.

-Vi måste hålla avståndet mellan soldater och demonstranter. Om de försöker bryta linjen börjar vi med att använda tårgas. Om de bryter linjen behöver vi ta till vapen, sade armétalesmannen Sunsern Kaewkumnerd.

Om de svartklädda provokatörer som tros ha utlöst våldsutbrottet den 10 april och som båda sidor i kraftmätningen har tagit avstånd från sade överste Sunsern:

-Vi har fått underrättelseuppgifter från fältet om att terrorister är beväpnade med handgranater, molotovcocktails och syra.