Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hyresgästen Johanna Bontes vill få huset på Bangatan 10 tvångsförvaltat. "Men där är vi oense i föreningen", säger hon.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bangatan 10 fortsätter förfalla

Boende slår larm om mögel, råttor i källaren, döda duvor på vinden och trasiga toaletter som aldrig blir lagade. Miljöförvaltningen har fått en anmälan och under tisdagen ska de boende på Bangatan 10 ha i Majorna möte med Hyresgästföreningen.

I trappuppgången står fönstren på vid gavel och vädrar ut unken lukt. Lamporna har på vissa ställen slutat fungera. Inget görs åt vittrande fasad, trasiga fönsterrutor och hängande kablar. Ja, kampen om underhåll på Bangatan 10 är en långdragen historia. Arbetsmiljön för brevbärarna var så dålig att posten slutade delas ut i huset redan förra året. Johanna Bontes befarar att det samma kan gälla för sophämtning i framtiden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Soptunnorna är för få för antalet hyresgäster och vi har ingen källsortering. Mycket sopor hamnar bara på gården. Det innebär gott om mat för duvor och råttor, säger hon.

Hyresvärden Lars-Eric Persson har inte synts till på länge, enligt Johanna Bontes. Sist hon såg honom var förrförra året, i samband med att kakelugnarna inspekterades. Så sent som i november 2012 gick Johanna för tredje gången till hyresnämnden. Då beslutade nämnden att en riktig elspis skulle monteras i köket. Men motparten, Lars-Eric Persson, dök aldrig upp. Och någon ny spis har inte Johanna fått.

Carl-Johan Bergström är förhandlare och jurist på Hyresgästföreningen. För några veckor sedan var han och två kollegor på besök och under tisdagen ska de träffa de boende.

- Det är ett hus med jättesvåra brister. Framför allt är det omfattande fuktskador, men också elektriska problem med farliga ledningar och sanitära olägenheter, säger han.

Går huset att rädda?

- Ett hus på Karl Johansgatan var ännu värre ute och är i dag i ett fantastiskt skick, säger Carl-Johan Bergström.

Huset på Bangatan 10 är i behov av omfattande upprustning. En sådan kommer sannolikt att innebära höjda hyror. Nu betalar hyresgästerna för den standard de har, enligt Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen. Johanna Bontes säger att hon vill ha lite underhåll, så att det går att bo kvar.

– Hyran är billig och många vill bo kvar på grund av det. Men det går en gräns.

Själv är hon med i Hyresgästföreningen och vill få huset tvångsförvaltat.

– Men där är vi oense i föreningen, säger Johanna.

Hyresvärden har nu fått ett åtgärdsföreläggande från hyresnämnden som kan innebära att han tvingas betala vite. Ändå verkar inget hända. Carl-Johan Bergström säger att en väg är begära så kallad särskild förvaltning. Det innebär att någon part, oftast ett bostadsföretag inom allmännyttan, tar på sig att förvalta huset.

- Vi har inte pratat med någon ännu. Först ska vi ha möte med hyresgästerna och höra vad de säger, säger Carl-Johan Bergström.

"Alla verkar handlingsförlamade"

Johanna Bontes har gjort en anmälan till Miljöförvaltningen om all duvskit på balkongerna och vinden men ärendet lades ner.

- Alla verkar totalt handlingsförlamade. Kan man bara låta bli att underhålla sitt hus utan att något händer? undrar hon.

Nu har ytterligare en anmälan gjorts till Miljöförvaltningen. Den här gången gäller det mögel i en av trappuppgångarna. Värden har inte svarat och i veckan kommer förvaltningen att göra en inspektion.

GP har flera gånger försökt nå fastighetsägaren Lars-Eric Persson via telefon utan resultat.

Detta har hänt

September 2005: GP skriver om problemen på Bangatan 10. Listan på brister är då omfattande, till exempel bristande underhåll på fasad, osäkra balkonger och lös inredning i trapphusen.

Februari 2011: Fastighetsägaren Lars-Erik Persson lämnar in ansökan om rivningstillstånd. Frågan ska tas upp av byggnadsnämnden i december, men skjuts på framtiden då fastighetsägaren är sen med sitt yttrande.

Maj 2012: Fastighetsägaren får avslag av Byggnadsnämnden på en ansökan om rivningstillstånd. Byggnaden har för stort kulturhistoriskt värde, anser Stadsbyggnadskontoret.

Oktober 2012: Posten slutar delas ut på Bangatan 10 på grund av bristande arbetsmiljö för brevbärarna.

September 2013: Boende fortsätter kämpa för underhåll. De slår larm om råttor i källaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.