Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ban: FN-rapport bekräftar kemvapen

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon säger i kväll att vapeninspektörernas rapport kommer bekräfta att kemvapen använts i Syrien. Den kommer däremot inte att visa vem som är skyldig till gasattacken den 21 augusti.

Ban Ki-Moon framhåller samtidigt att Syriens president al-Assad är skyldig till "många brott mot mänskligheten", rapporterar AFP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tidigare i dag tog den syriske utrikesministern Faisal Mekdad kontakt med FN:s antikemvapenorgan, OPCW, för att be om teknisk assistans, enligt Reuters. Syrien ansökte i går om att bli medlem i det globala antikemvapenorganet.

Frankrike säger i kväll att Syriens löften om att gå med i OPCW, och därmed nedrusta sin kemvapenarsenal, inte är tillräckliga.

-Syriska regimens tillkännagivanden är självklart användbara men lika självklart otillräckliga, sade franska utrikesdepartementets talesman Philippe Lalliot.

Medlemskap i OPCW är ett steg i den ryska plan genom vilken politiska förhandlingar och nedrustning av Syriens vapenarsenal ska sätta stopp ett militärt ingripande från USA.

Den syriska FN-ambassadören Bashar Ja'fari sade i går kväll att Syrien "juridiskt sett" är fullvärdig medlem i antikemvapenkonventionen (OPCW). Men FN har en annan åsikt. Enligt diplomater saknas eventuellt uppgifter som gör att ansökan måste skickas tillbaka till Assad.

Syrien är en av sju FN-medlemmar som inte anslutit sig till konventionen. De övriga är Israel, Burma, Angola, Nordkorea, Egypten och Sydsudan.

Tidigare i veckan rapporterade Wall Street Journal att Syrien har spritt ut sina kemvapen på nära 50 platser i ett försök att göra dem svårare för USA att övervaka. En hemlig enhet i syriska armén ska ha fått i uppgift att flytta på giftgaserna, vilket enligt tidningen väcker frågor om hur det ska bli möjligt att genomföra den ryska planen på nedrustning som just nu diskuteras.

Myndighetspersoner ska också ha berättat för Wall Street Journal att spridningen av gaserna kommer göra det svårare för USA vid en eventuell attack mot Syrien.

Det ryska initiativet - där angrepp läggs på is om kemvapnen överlämnas - har mött både försiktigt positiva och avvaktande reaktioner. USA:s och Rysslands utrikesministrar har mötts i Genève för att diskutera planen.

-Syriens egna utfästelser är inte tillräckliga, sade USA:s John Kerry vid en presskonferens medan hans ryske motpart Sergej Lavrov framhöll att överlämnandet "inte kommer att göra attacker nödvändiga".

Diskussionerna mellan de båda utrikesministrarna fortsatte under dagen. Efter detta beskrev även Kerry samtalen som konstruktiva. På en gemensam presskonferens säger de båda att de ska mötas igen om cirka två veckor i New York, med målet att enas om ett datum för "Genève 2", en sedan länge planerad fredskonferens.

Rysslands president Vladimir Putin sade i dag att Syriens beslut att ansluta sig till OPCW visar att al-Assad-regimen menar allvar, och måste välkomnas.

Enligt den ryska tidningen Kommersant har Moskva gett Washington en fyrstegsplan för överlämningen av kemvapnen. Tidningen hänvisar till diplomatkällor som uppgivit att Damaskus först ska ansluta sig till FN:s antikemvapenorgan (OPCW), därefter visa var kemvapnen finns, släppa in OPCW:s inspektörer och slutligen se till att vapnen förstörs.

USA och Frankrike har sagt att de inte tänker tillåta att planen blir en förhalningstaktik i Syriens brutala krig.

-Allt det här ska, om alla är medvetna om sitt ansvar, tillåta att det blir ett slut på kemiska vapen i Syrien och låta oss hitta en politisk lösning. Men Frankrike tänker hålla uppe pressen, sade den franske presidenten François Hollande.

Paraplyorganisationen Syriens nationella koalition (SNC), den största av de grupper som bekämpar regimen i Damaskus, säger sig vara "djupt skeptisk" till regeringens beslut att ansluta sig till den internationella konventionen om kemiska vapen.

-En sådan gest innebär alltför lite och kommer alltför sent för att rädda civila från regimens mordiska avsikter och är uppenbarligen ett försök att undgå såväl ett internationellt angrepp som ansvar inför Syriens folk, uppger SNC i ett uttalande.