Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Informationsmaterial som väcker heta känslor.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Bamse i omdiskuterad roll

En specialgjord Bamse-tidning används av Migrationsverket för att förklara asylprocessen för flyktingbarn. Ett grepp som blivit ett hett diskussionsämne i dag.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Bamseförlaget AB har på uppdrag av Migrationsverket gjort en specialupplaga av serietidningen Bamse på flera olika språk som lanserades i början av april. Syftet med tidningen är bland annat att förklara hur asylprocessen går till för barn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I tidningen följer man kaninflickan Mim som får asyl tillsammans med sin familj och grävlingpojken Mele som får nej. Pojken och hans familj återvänder hem och tas emot av glada släktingar.

En retuschering av verkligheten, anser exempelvis Helsingborgs Dagblads kulturmedarbetare Mattias Elftorp, som är en av många som har reagerat på Bamseförlagets samarbete med Migrationsverket.

Håkan Gestrin, informatör på Migrationsverket, har noterat debatten. Men han konstaterar att greppet också fått mycket positiv respons.

– Materialet har hyllats av dem som jobbar med barn, av Bris, Rädda Barnen och Barnombudsmannen, säger han.

I en intervju med Helsingborgs Dagblad försvarar Ola Andréasson, Bamseförlagets vd och son till Bamses skapare Rune Andréasson, samarbetet. På frågan om det inte finns en risk att det uppfattas som att Bamse tar ställning för den rådande flyktingpolitiken svarar han.

–Jo, det är klart att det kan uppfattas så, men det kan man inte vara rädd för, man kan inte stoppa huvudet i sanden. Jag tycker att det är rätt att Bamse informerar om allting.

På onsdagen var "Bamse" ett av de mest omtalade ämnena på Twitter.