Balkander: "Mix vass när Blåvitt föll"

Med facit i hand – det är alltid lättare att tycka saker med facit i hand – borde Jörgen Lennartsson ha startat med Emil Salomonsson som högerback. Det blev IFK Göteborgs fall mot i Svenska cupen.

ANNONS
|

Eftersom fotboll är en lagsport och man förlorar som lag och vinner som lag är det IFK Göteborg som har åkt ur Svenska cupen, inga enskilda spelare.

Bryter vi ändå ned det på individnivå finns några saker att slå fast.

Mads Albaek spelade både i sin nya roll som släpande forward och som i sin ordinarie som central mittfältare på en helt egen nivå. Mottagningarna, rörelsemönstret, passningarna, blicken och farten.

Jag skulle möjligen kunna jämföra honom med Sören Rieks, som också gjorde en riktigt bra insats, men i övrigt var den blåvita insatsen i denna avgörande stund lite för blek.

ANNONS

IFK Norrköping vann rättvist, där Martin Smedberg-Dalence agerade rundningsmärke vid det ena målet och Pontus Dahlberg släppte en något för enkel retur på det andra.

Och man måste kunna begära ett bättre markeringsspel än det Thomas Rogne visade prov på vid 0-2. Att Martin Smedberg-Dalence blir uppsnurrad av planens främste aktör Niclas Eliasson är en sak, men att inlägget får dimpa ned på Karl Holmberg, mitt emellan Mattias Bjärsmyr och Thomas Rogne, i straffområdet är svagt. Upp i rygg, för sjutton bövelen!

Att Jörgen Lennartsson valde att byta kant på Salomonsson och Smedberg-Dalence den sista kvarten tolkar jag som ett tecken på självkritik. Nog skulle Emil Salomonsson startat till höger och naturlige vänsterbacken Edvin Dahlqvist fått chansen från start.

Det blev i alla fall smärtsamt tydligt att Martin Smedberg-Dalence är bättre längre fram i planen.

Publiksiffran 2 470 får skyllas på avsparkstiden. 18.30 är lördagskväll i mars, bland annat samtidigt som Melodifestivalen avgörs, är inte bra för någon. Hade matchen spelats vid tretiden denna soliga vårlördag hade garanterat minst 5 000 varit på plats.

Ni undrar kanske över nyförvärven. Henrik Björdal kom in som högerytter i andra halvlek och hade lite problem att få till inläggen och passningarna. Jag väntar ytterligare någon match med ett omdöme på honom. Däremot syntes det att Mix Diskerud den kvart han spelade blir en tillgång för det här laget. Skicklig i sitt beslutsfattande, en låg utgångspunkt, med mod och förmåga att kliva fram när motståndaren minst anar det. En bra debut.

ANNONS

För IFK Göteborg är förlusten och möjligheten att via en cupseger nå kvalspel till Europa League en missräkning. Dock finns två halmstrån kvar. Vinner antingen IFK Norrköping eller AIK Svenska cupen får Blåvitt en Europaplats tack vare sin fjärdeplats i allsvenskan.

Gräsmattan höll fint, de supportrar som var här gjorde sitt till för att skapa en stämning som stundtals var riktigt trivsam.

Plus: Danskarna. Mads Albaek och Sören Rieks var denna kväll i en klass för sig i hemmalaget.

Minus: Försvarsspelet. Det är för lätt att göra mål på IFK Göteborg. Andra veckan i rad med ”onödiga” baklängesmål.

ANNONS