Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Balkander: Inte okej att sätta buandet i system

Rakryggat av IFK och de skyldiga spelarna, men faktum kvarstår: Har betalande publik rätt att bua?

Vi talar mycket värdegrund i inledningen av 2014, vilka rättigheter och skyldigheter har en betalande besökare till en allsvensk fotbollsmatch? Och vilka rättigheter och skyldigheter har spelarna gentemot åskådaren?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På IFK Göteborgs webbplats finns föreningens värderingar formulerade. Under rubriken Kamratskap står följande att läsa:

Föreningens kamratskap bygger på omtanke, ärlighet och respekt – för alla. Vi är folkets lag och omfamnar de som delar våra värderingar, oavsett social bakgrund, etnicitet, religiös åskådning eller sexuell läggning.

Fint så.

Under samma flik finns även en passus om passion.

Vårt arbete skall kännetecknas av engagemang och glöd. Både för stora och små uppgifter.

Jag måste, efter en inledning kantad av tända bengaler och uppblossad retorik, lyfta IFK Göteborgs supportrar, i denna mening i första hand åsyftandes de som står i klump eller klack.

Det har varit schyssta tag, bra tryck i sången och respekt för motståndaren. Stämningen, både mot Åtvidaberg, Falkenberg och nu senast mot Elfsborg, har varit mycket hög.

Tack för det!

Tack dessutom alla ni och kanske främst årskortsinnehavaren Hampus Jaksch som via mejl kraftfullt reagerade på några av IFK-spelarnas agerande i samband med slutsignalen på Gamla Ullevi i söndags kväll.

Kalla det besvikna gester, förlupna ord eller spontan respektlöshet. Oavsett … idolernas beteenden var inte okej – och rätt långt ifrån de värderingar klubben själv satt ord på.

Om det råder inget tvivel.

Dock, och det här är viktigt: Att Sam Larsson och Adam Johansson nu bett om ursäkt för sitt adrenalinstinna agerande i besvikelsens stund innebär inte att det från och med nu är okej att sätta buandet i system.

Frågan om Larsson och Johanssons agerande skymmer dessutom den sportsliga förklaringen till supportrarnas besvikelse.

En gång är ingen gång, men två raka matcher utan kraft och offensiv spelidé oroar säkert både spelare och supportrar mer än något annat.

Vad sägs om följande lag mot Gefle på torsdag: Marcus SandbergEmil Salomonsson, Kjetil Waehler, Hjalmar Jonsson, Ludwig AugustinssonJoel Allansson, Jakob Johansson, May Mahlangu, Darijan BojanicGustav Engvall, Philip Haglund?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.